Подуване на лицето сутрин – възможни причини и начини за справяне с проблема

Мария
Написана от Мария септември 10, 2015 15:32

Подуване на лицето сутрин – възможни причини и начини за справяне с проблема

Акценти:

  • Масажи - намаляване на отоци
  • Контрастни компреси - студена вода
  • Гестоза - опасно състояние

Свързани:

Подуването на лицето сутрин често е вследствие от нездравословния начин на живот. В някои случаи това е симптом на сериозни заболявания, изискващи незабавно да се потърси лекарска помощ.

Изключително неприятно е, когато сутрин в огледалото видите подпухналото си лице. Каква е била причината за този симптом? До колко е възможно справянето с него?

Важно!

Торбичките под очите не е задължително да бъдат свързани с болни бъбреци. За да сте сигурни направете си тест за микроалбуминурия и кръвна картина за определяне на нивата на алдостерона.

Възможни причини за отичането на лицето сутрин

Подуването на лицето може да свидетелства както за нездравословен начин на живот, така и за някои заболявания.

Ако отичането е с епизодичен характер, то проблемът най-вероятно се дължи на преумора или недоспиване. До този проблем могат да доведат и някои грешки в храненето, в частност употребата на голямо количество солена храна. Обилното вечеря непосредствено преди лягане също може да е причина за сутрешното подуване на лицето.

Ако отоците сутрин са доста чести и се съпровождат със задушаване, то е възможно да става думи за проблеми със сърцето. Синкавият оттенък на лицето свидетелства за нарушения в сърдечно-съдовата система.

Ако на лицето се наблюдават масивни отоци под очите, то причината може да бъде нарушена бъбречна функция.

Подуване на лицето – примерни мерки, които ще ви помогнат за справянето с проблема

Ако става дума за заболяване, водещо до отоци, то е необходимо колкото е възможно по-спешно да се започне лечение.
Ако пък причината за отоците се крие в неправилния начин на живот, то можете да вземете предвид няколко съвета, които ще ви помогнат за справянето с този проблем:

• Ограничете употребата на сол. Дневната норма не трябва да надвишава 3 грама, но при горещо време натриевият хлорид е изключително важен, затова се допускат дори до 25 грама да се приема сол дневно.

Това се отнася за хората, които живеят в регионите, където през цялата година е горещо, но и по нашите ширини през горещите летни дни, които за съжаление вече останаха зад гърба ни.

• Сведете до минимум, а най-добре се откажете напълно от употребата на пушена, печена и консервирана храна.

• Смело включвайте в ежедневното си меню плодове, зеленчуци, които ще спомогнат за извеждането на излишните течности от организма. Към тях се отнасят динята, морковите, цитрусовите плодове и ябълките.

• Последното хранене трябва да бъде поне 4 часа преди лягане;

• Ако задържате течности в организма, то полезни за вас ще бъдат билковите чайове от бял конски босилек, познат и като мечо ухо или по-достъпното отвара от стъбла на магданоз;

• Направете контрастен компрес – намокрете марля в топла вода и поставете на лицето за 5-7 минути. След това сменете марлята, като сложите такава само че накисната предварително в студена вода.

• Ежедневно правете нещо подобно на масаж на лицето си с кубчета лед.

Важно!

Отоците са едно от проявленията на така нареченото състояние гестоза, което всъщност е събирателно понятие и в превод означава „натравяне на бременността“. И от него страдат около 15% от всички бременни жени.

Но то е опасно за нормалното развитие на плода, тъй като когато майката имат такъв здравословен проблем бебето се ражда с тегло значително под нормата и има опасност за неговия живот.

Подуване на лицето сутрин – възможни причини и начини за справяне с проблема
4.5 (89.87%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 10, 2015 15:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи