Подуването на лицето сутрин често е вследствие от нездравословния начин на живот. В някои случаи това е симптом на сериозни заболявания, изискващи незабавно да се потърси лекарска помощ.

Изключително неприятно е, когато сутрин в огледалото видите подпухналото си лице. Каква е била причината за този симптом? До колко е възможно справянето с него?

Важно!

Торбичките под очите не е задължително да бъдат свързани с болни бъбреци. За да сте сигурни направете си тест за микроалбуминурия и кръвна картина за определяне на нивата на алдостерона.

Възможни причини за отичането на лицето сутрин

Подуването на лицето може да свидетелства както за нездравословен начин на живот, така и за някои заболявания.

Ако отичането е с епизодичен характер, то проблемът най-вероятно се дължи на преумора или недоспиване. До този проблем могат да доведат и някои грешки в храненето, в частност употребата на голямо количество солена храна. Обилното вечеря непосредствено преди лягане също може да е причина за сутрешното подуване на лицето.

Ако отоците сутрин са доста чести и се съпровождат със задушаване, то е възможно да става думи за проблеми със сърцето. Синкавият оттенък на лицето свидетелства за нарушения в сърдечно-съдовата система.

Ако на лицето се наблюдават масивни отоци под очите, то причината може да бъде нарушена бъбречна функция.

Подуване на лицето - примерни мерки, които ще ви помогнат за справянето с проблема

Ако става дума за заболяване, водещо до отоци, то е необходимо колкото е възможно по-спешно да се започне лечение.
Ако пък причината за отоците се крие в неправилния начин на живот, то можете да вземете предвид няколко съвета, които ще ви помогнат за справянето с този проблем:

• Ограничете употребата на сол. Дневната норма не трябва да надвишава 3 грама, но при горещо време натриевият хлорид е изключително важен, затова се допускат дори до 25 грама да се приема сол дневно.

Това се отнася за хората, които живеят в регионите, където през цялата година е горещо, но и по нашите ширини през горещите летни дни, които за съжаление вече останаха зад гърба ни.

• Сведете до минимум, а най-добре се откажете напълно от употребата на пушена, печена и консервирана храна.

• Смело включвайте в ежедневното си меню плодове, зеленчуци, които ще спомогнат за извеждането на излишните течности от организма. Към тях се отнасят динята, морковите, цитрусовите плодове и ябълките.

• Последното хранене трябва да бъде поне 4 часа преди лягане;

• Ако задържате течности в организма, то полезни за вас ще бъдат билковите чайове от бял конски босилек, познат и като мечо ухо или по-достъпното отвара от стъбла на магданоз;

• Направете контрастен компрес – намокрете марля в топла вода и поставете на лицето за 5-7 минути. След това сменете марлята, като сложите такава само че накисната предварително в студена вода.

• Ежедневно правете нещо подобно на масаж на лицето си с кубчета лед.

Важно!

Отоците са едно от проявленията на така нареченото състояние гестоза, което всъщност е събирателно понятие и в превод означава „натравяне на бременността“. И от него страдат около 15% от всички бременни жени.

Но то е опасно за нормалното развитие на плода, тъй като когато майката имат такъв здравословен проблем бебето се ражда с тегло значително под нормата и има опасност за неговия живот.