Предпазват ли чревните бактерии от хранителни алергии

Мария
Написана от Мария март 21, 2015 02:26

Предпазват ли чревните бактерии от хранителни алергии

Акценти:

  • Деца - хранителни алергии
  • Причинители - антибактериални препарати
  • Биологичен механизъм - чревна микрофлора

Свързани:

Присъствието в състава на чревната микрофлора на условно патогенни бактерии от рода Clostridia защитава от хранителни алергии – този факт установиха учени от Чикагския университет при проведен експеримент върху мишки.

Активирайки реакцията на имунния отговор, препятстващ постъпването на алергена в кръвния поток, клостридиите минимизират тяхното въздействие и предотвратяват развитието на сенсибилизация – ключов етап при възникването на хранителни алергии.

Направеното откритие, чиито резултати бяха публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, осигурява възможност за провеждането на превантивна пробиотична терапия при остри алергични реакции към хранителни продукти.

Причините за възникването на хранителни алергии – в някои случаи водещият до фатален изход неадекватен имунен отговор на организма към някои видове храни – са неизвестни.

Същевременно резултатите от предходните изследвания показват, че съществено влияние на значителния ръст на разпространението на хранителните алергии в развитите държави, особено сред децата /така например по данни на Център за контрол и превенция на заболяванията този показател е нараснал от 1997 до 2007 г. с 18% /, оказват нарушаващите нормалния състав на микрофлората на червата хигиенни и диетични навици, а също и широкото приложение на антибактериални препарати.

„Такива фактори като околната среда, както и неоправданото назначаване на антибиотици, мазната храна, разпространеността на цезаровото сечение, недостатъчният контакт с обикновените патогени, изкуственото захранване на бебето – всички тези фактори влияят на състава на бактериалната общност“ – отбелязва един от съавторите на проучването Катрин Нейглър – „Получаваните от нас резултати ни задължават да предполагаме, че последствията от подобно развитие на обстоятелствата е увеличаването на случаите на хранителни алергии.“

Нейглър и нейните колеги, с цел изучаването на влиянието на чревните бактерии върху интензитетът на реакцията на имунната система към храната, подложили отгледани в стерилни условия мишки, в телата на които не били колонизирани от никакви микроорганизми и гризачи, подложени веднага след раждането на антибиотична терапия, на въздействието на фъстъчния алерген.

В организмите на животните от 2-те групи учените наблюдавали силна ответна имунна реакция, при която се образували значително по-голям брой антитела към алергени в сравнение с мишките с нормална чревна микрофлора.

Експериментите показали, че нивото на сенсибилизация /повишената реактивна чувствителност на организма към чужди тела/ се понижава при внасянето в чревната микрофлора на животните условно-патогенните бактерии от род Clostridia.

Тези микроорганизми обикновено влизат в състава на нормалната флора на стомашно-чревния тракт, някои от тях при определени условия образуват една от силните познати на човека биологични отрови – ботулотоксин, тетаноспазмин и др.

Както установили изследователите, внесените в състава на микрофлората на мишките чревни бактерии, принадлежащи към друг разпространен род – Bacteroides, ефект аналогичен на въвеждането на клостридиите, не предизвикали, което довело учените до извода за уникалната защитна роля на последните при алергиите към храни.

За установяването на биологичния механизъм в основата на този феномен, Нейглър и нейните колеги провели генетичен анализ на имунната реакция при присъствието на клостридии в червата на клетъчно и молекулярно ниво.

Анализът показал, че бактериите стимулират местните имунни клетки да синтезират високи нива на интерлевкин 22 (IL-22) – сигнални молекули, понижаващи пропускливостта на клетките на лигавицата на червата.

Експериментите върху мишки, подложените веднага след раждането си на антибиотична терапия, показали, че изкуственото въвеждане на интерлевкин 22, както и колонизирането на червата с клостридии, понижават нивата на антителата към фъстъчния алеген

Предпазват ли чревните бактерии от хранителни алергии
4.6 (91.06%) 47 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 21, 2015 02:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи