Предпазват ли пробиотиците бременните жени и децата от отравяне с тежки метали?

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 22:44

Предпазват ли пробиотиците бременните жени и децата от отравяне с тежки метали?

Акценти:

  • Пробиотици
  • Отравяне с тежки метали
  • Чувствителен ли е пробиотичния щам L. Rhamnosus на тежки метали

Свързани:

Киселото мляко, което съдържа пробиотични бактерии успешно може да предпази децата и бременните жени от излагане на токсичните за организма тежки метали. Това показват резултатите от наскоро проведено изследване.

Учени от Канада и Танзания създали специално кисело мляко, съдържащо бактерията Lactobacillus rhamnosus, което разпространили сред ограничена рискова група хора – бременни жени и деца. Те са най-чувствителни на излагане на токсични тежки метали.

Резултатите от извършената научна работа са публикувани в списание mBio, което е официоз на Американската общност по микробиология, се съсредоточават върху това как полезните бактерии могат да предпазят от увреждане здравето на хората в бедните региони на света.

Но като цяло направеното откритие трябва да се обърне внимание, тъй като всеки един от нас, в която и част от света да живее, се излага ежедневно на тежки метали.

Техните източници са много, започвайки от въздуха в големите градове, питейната вода от тръбопровода, дори и металните лъжици също отделят, макар и малки количества, които не представляват проблем за здравето, метални атоми. 

И направеното откритие от учените от Канада и Танзания всъщност е един повод ние българите да се чувстваме по-спокойни за здравето си, тъй като българското кисело мляко, което е достъпно за всеки един от нас, е отличен източник на ценните бактерии.

Проведените лабораторни изследвания от изследователите показват, че бактерията L. Rhamnosus е силно чувствителна и лесно се свързва с тежки метали.

И въз основа на този факт учените достигат до заключението, че редовната консумация на храни, съдържащи този пробиотичен щам може да възпрепятства абсорбцията на метали, погълнати с храната.

Учените, направили откритието, със съдействието на западни компании финансират създаването на обществени кухни в Муанза, Танзания /вторият по големина град в Танзания след столицата Дар ес Салаам/, за да произвеждат кисело мляко за местното население.

Град Муанза се намира на брега на езерото Виктория, за което е известно, че е замърсено с пестициди и токсични метали като живак. Екипът от учени използва създадената мрежа от обществени кухни за производство и дистрибуция на нов вид кисело мляко.

Новосъздаденият продукт се предоставял безплатно на две групи от бременни жени и деца. Изследователите измерили  нивата на токсичните метали преди и след консумацията на млякото, съдържащо пробиотици.

Екипът учени установил значителен протективен ефект на пробиотичните бактерии при бременните жени от контролната група при излагането им на живак и арсен.

Това е важно, тъй като понижаването на нивата на тези метали при бъдещите майки, предполага намаляване на отрицателното им въздействие върху развитието на плода и предотвратява развитието на усложнения след раждането.

Въпреки че резултатите, получени при изследването на децата показват, че здравословното им състояние се подобрява и нивата на тежките метали в телата им се понижават, прекалено ограничената продължителност на лечението със специалния вид кисело мляко е причина, то да бъде с незначителна статистическа стойност.

Предпазват ли пробиотиците бременните жени и децата от отравяне с тежки метали?
4.6 (91.03%) 29 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 22:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи