Признаци на повишена и на понижена стомашна киселинност

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 12:06

Признаци на повишена и на понижена стомашна киселинност

Акценти:

  • Антиацидни гастрити
  • Желязодефицитна анемия
  • Препарати - симптоматични

Свързани:

Нормалната киселинност на стомаха осигурява защита срещу попадане на патогенни микроорганизми в храносмилателната система. Понижената или повишената киселинност предизвикват редица нарушения и могат да станат причина за развитието на множество заболявания.

Поради това е важно да сме наясно със симптомите на понижената и повишената киселинност, за да потърсим своевременно лекарска помощ и да избегнем проблеми със здравето.

Какво представлява киселинността на стомашния сок?

Стомашните сокове са с кисела реакция, поради съдържащата се в тях солна киселина. Тази агресивна среда в стомаха е необходима за неутрализиране на множество бактерии и вируси, попадащи ежедневно в човешкия организъм с храната, а също и за по-ефективното храносмилане.

Когато стомахът е празен, то в него се съдържа малко стомашен сок. По време на хранителния прием започва усилена секреция и количеството на образувания сок може да достигне 1.5 литра за 1 хранене. Нормално киселинността на стомашния сок е 1.5-2.5 по скалата на водородния показател, тоест рН.

Тоест средата в стомаха е силно киселинна. Ако рН е по-ниско от 7 – неутрална среда, на каквото и да е, то се смята за киселинно, а над тази стойност за алкално.

Симптоми на повишена стомашна киселинност

Пониженото рН на стомашните сокове възниква поради дисбаланс на процесите, при които се образуват киселини и тяхната неутрализация. При продължителна хиперсекреция на солна киселина се повишава нивото на киселинност в стомаха и/или на дванадесетопръстника.

На свой ред повишената киселинност може да стане причина за развитие на редица заболявания, например пептична язва на стомаха и на дванадесетопръстника, ерозивни увреждания на стомаха и на дуоденума, гастроезофагионална езофагеална рефлуксна болест /ГЕРБ/.

Основните симптоми на повишената киселинност са:

• Киселини, които често са признак на заболяване на хранопровода;
• Усещания за парене в гърдите и гърлото;
• Регургитация с горчив вкус;
• Пристъпообразни болка – често срещан симптом при язва на стомаха и на дуоденума;
• Болки в дясното подребрие;
• Режещи болки;

Заболяванията, съпровождащи се с повишена киселинност се лекуват с помощта на антиациди и/или антисекреторни препарати. Но антиацидите в никакъв случай не следва да се приемат за основни препарати, а само като симптоматични.

В последно време все по-често за неутрализация на секрецията на солната /стомашна/ киселина се назначават медикаменти на основата на инхибиторите на протонната помпа.

Симптоми на понижена киселинност

С повишено рН на стомашните сокове могат да се съпровождат антиацидните гастрити – при ниво на киселинност повече от 5, а също и злокачествените заболявания. Днес се смята, че причина за развитие на понижена киселинност са нарушения във функционирането на париеталните клетки в стомаха.

Симптомите, които могат да се проявяват при понижена киселинност са:

• Гнилостна миризма от устната кухина, на развалени яйца;
• Разстройства при изпразването на чревното съдържимо – диария, запек. Могат да възникнат вследствие на попадането в червата на патогенна микрофлора. Това се дължи на факта, че киселинността на стомашния сок е недостатъчна за неутрализация на болестотворните микроби;
• Метеоризъм и болки в областта на корема. Възникват вследствие на „изключването“ на някои чревни ензими, например на пепсина. Така се нарушава процесът на смилане на белтъците, което води до възникването на ферментационни процеси
• Нарушения на абсорбцията на витамини и минерали, което води до лесна чупливост на косата и ноктите, а също и до сухота на кожата. В тази връзка е възможно развитието на желязодефицитна анемия и на акне.

Признаци на повишена и на понижена стомашна киселинност
4.6 (91.43%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 5, 2015 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи