Нормалната киселинност на стомаха осигурява защита срещу попадане на патогенни микроорганизми в храносмилателната система. Понижената или повишената киселинност предизвикват редица нарушения и могат да станат причина за развитието на множество заболявания.

Поради това е важно да сме наясно със симптомите на понижената и повишената киселинност, за да потърсим своевременно лекарска помощ и да избегнем проблеми със здравето.

Какво представлява киселинността на стомашния сок?

Стомашните сокове са с кисела реакция, поради съдържащата се в тях солна киселина. Тази агресивна среда в стомаха е необходима за неутрализиране на множество бактерии и вируси, попадащи ежедневно в човешкия организъм с храната, а също и за по-ефективното храносмилане.

Когато стомахът е празен, то в него се съдържа малко стомашен сок. По време на хранителния прием започва усилена секреция и количеството на образувания сок може да достигне 1.5 литра за 1 хранене. Нормално киселинността на стомашния сок е 1.5-2.5 по скалата на водородния показател, тоест рН.

Тоест средата в стомаха е силно киселинна. Ако рН е по-ниско от 7 – неутрална среда, на каквото и да е, то се смята за киселинно, а над тази стойност за алкално.

Симптоми на повишена стомашна киселинност

Пониженото рН на стомашните сокове възниква поради дисбаланс на процесите, при които се образуват киселини и тяхната неутрализация. При продължителна хиперсекреция на солна киселина се повишава нивото на киселинност в стомаха и/или на дванадесетопръстника.

На свой ред повишената киселинност може да стане причина за развитие на редица заболявания, например пептична язва на стомаха и на дванадесетопръстника, ерозивни увреждания на стомаха и на дуоденума, гастроезофагионална езофагеална рефлуксна болест /ГЕРБ/.

Основните симптоми на повишената киселинност са:

• Киселини, които често са признак на заболяване на хранопровода;
• Усещания за парене в гърдите и гърлото;
• Регургитация с горчив вкус;
• Пристъпообразни болка – често срещан симптом при язва на стомаха и на дуоденума;
• Болки в дясното подребрие;
• Режещи болки;

Заболяванията, съпровождащи се с повишена киселинност се лекуват с помощта на антиациди и/или антисекреторни препарати. Но антиацидите в никакъв случай не следва да се приемат за основни препарати, а само като симптоматични.

В последно време все по-често за неутрализация на секрецията на солната /стомашна/ киселина се назначават медикаменти на основата на инхибиторите на протонната помпа.

Симптоми на понижена киселинност

С повишено рН на стомашните сокове могат да се съпровождат антиацидните гастрити – при ниво на киселинност повече от 5, а също и злокачествените заболявания. Днес се смята, че причина за развитие на понижена киселинност са нарушения във функционирането на париеталните клетки в стомаха.

Симптомите, които могат да се проявяват при понижена киселинност са:

• Гнилостна миризма от устната кухина, на развалени яйца;
• Разстройства при изпразването на чревното съдържимо – диария, запек. Могат да възникнат вследствие на попадането в червата на патогенна микрофлора. Това се дължи на факта, че киселинността на стомашния сок е недостатъчна за неутрализация на болестотворните микроби;
• Метеоризъм и болки в областта на корема. Възникват вследствие на „изключването“ на някои чревни ензими, например на пепсина. Така се нарушава процесът на смилане на белтъците, което води до възникването на ферментационни процеси
• Нарушения на абсорбцията на витамини и минерали, което води до лесна чупливост на косата и ноктите, а също и до сухота на кожата. В тази връзка е възможно развитието на желязодефицитна анемия и на акне.