Психопат ли съм?!

Калина
Написана от Калина май 7, 2015 16:16

Психопат ли съм?!

Акценти:

  • Как да се уверим, че сме в добро психическо здраве?
  • Нужно ли е да обръщаме толкова внимание на филмите и книгите?
  • Защо масово хората се самоопределят като "психопати"?

Свързани:

Ако сте сред феновете на криминалните книги и филми, най-вероятно ви се е случвало да разкривате заговорите още в началото им или да разрешавате случая по-бързо от „добрите“ герои при това още в средата на епизода или текста.

В същото време голяма част от зрителите или читателите са съпричастни на харизматичността или арогантността на лошия герой.

Ако сте от хората, които бързо осъждат, анализират и задават въпроси, най-вероятно сте забелязали прилика между себе си и отрицателния герой. Какво се случва, ако има по-големи прилики?

Вероятно сте се замислили какво ще стане, ако бихте могли да измислите по-добър план за убийство от сериен убиец? Или се досещате как убиецът би могъл да избяга от справедливостта? Ако отговорите на някой от тези въпроси с „да“, това правили ви психопат?

Спокойно! Вероятният отговор е „не“. Терминът „психопат“ е поставен през 1800 г., като първоначалното му значение е да опише група хора, при които се наблюдава липса на нравствени качества. До 1900 г., лицата, които притежават подобен тип черти, се наричат социопати. От този момент, особено през последното десетилетие, и двата термина се използват, за да опишат поведението на хората, които накърняват човешкия морал.

Когато гледаме филм, в който лошите герои са изобразени като интелигентни и упорити престъпници, ние променяме нагласата си спрямо личността им. На пръв поглед героите не се отличават с особени черти, но същността им крие мрачни тайни. За да идентифицираме този тип морална поквара, трябва да направим подобна асоциация, нали?

Но мислите и действията са две съвсем различни неща. Много от нас отключват мрачните дълбини на съзнанието си, когато наблюдават подобен сюжет, появяват се мисли, които най-вероятно никога не бихте привели в действие. Това, че си въобразявате как ще убиете някого в пристъп на ярост, или надявайки се, че някой получава това, което заслужава, ви разграничава от истинския психопат и ви прави съпричастни в моралното отношение спрямо другите. В един момент, когато се успокоите, ще помислите, колко ужасно ще бъде, ако тези мисли се сбъднат. Вероятно е просто да се опитвате да станете съпричастни на героя.

Тази година д-р Крейг Малкин, публикува в блога си мнение за термина“нарцисизъм„, който, според него се употребява неправилно. По същия начин определя за погрешно етикетиране думата „психопат“. В действителност около един процент от населението се определя като психопати. Тази статистика се увеличава умишлено от сценаристите, особено когато има нужда от добавяне на отрицателен персонаж на всеки 10-20 епизода.

Хората, които търсят терапия, или им е наложено наказание от съдилище заради престъпване на закона, често са замесени в случаи на насилие или нарушаване на правата на другите, но тези хора не могат да бъдат наречени психопати.

В действителност, поведението им се дължи на много по-дълбоки преживявания или възприятия на мозъка. Човешката природа е изключително сложна и не трябва да се поставят етикети, понеже ефектът може да бъде унизителен.

Според д-р Малкин, коригирането на тези изкривени представи за психотерапия се насочват в правилна посока. Въпреки това, напредъкът зависи от лечението и психичното здраве изисква време и ресурси. Необходимо е да се получи още много информация, за да се разширят познанията.

 

Психопат ли съм?!
4.5 (90.98%) 51 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 7, 2015 16:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи