Популярната австралийска блогърка Бела Гибсън придобива известност с твърдението си, че е преодоляла няколко различни вида рак чрез здравословен начин на живот.

По-късно тя признава, че кариерата й е изградена върху фалшиви диагнози и тя никога не е била болна от рак. Когато Бела Гибсън разказва драматичната си история за борбата си с коварната болест, тя твърди, че лечебните храни са излекували болестта й, след като е била диагностицирана с рак на мозъка през 2009 г. Според лекарите тя е щяла да живее само няколко седмици.

Гибсън придобива медийна популярност като само през последните няколко години има стотици хиляди последователи. През декември 2014 г. броят на списание „ELLE Австралия“ е посветено на нея и я определя като най-вдъхновяващата жена на годината.

Тя издава авторска книга в САЩ и Великобритания. След стотици разпродадени книги с рецепти и съвети, един австралийски вестник проследява медицинската история на Гибсън и се появяват несъответствия.

Гибсън твърди, че е диагностицирана погрешно с рак на черния дроб, далака, матката и рак на кръвта, но със сигурност е имала рак на мозъка. По-късно определя и тази диагноза като медицинска грешка. А в последствие признава, че нищо от това не е вярно и може би трудното й детство е причина да излъже за състоянието си.

Противоречията около нетрадиционните й идеи отдавна се коментират, но според нея критиците са били несправедливи. Тя твърди, че по време на лечението задължително трябва да се избягват храни, които съдържат глутен, млечни продукти и кафе.

Недоказаните твърдения на Гибсън, не поставят граница между "традиционната" медицина и алтернативните лечения. В книгата й не става ясно дали тази информация трябва да се разпространи като здравна, понеже част от нея е в противоречие със съветите на учените и лекарите.

Интервю с Бела Гибсън ще бъде излъчено по телевизията в предаването на д-р Оз, който неотдавна влезе в конфликт с лекари, научни работници и членове на Конгреса за насърчаване на неефективни природни здравни мерки, които не са основани на научни доказателства. Според д-р Оз, медицинските специалисти се нуждаят от пространство, за да проучат алтернативните лечения, които могат ефективно да допълват западната медицина.

Според него, неконвенционалните подходи помагат на някои хора, понеже са базирани на дългогодишни традиции от различни култури, в които лечебния процес протича по-много различен начин. Те са насочени към хронични състояния като липса на енергия, замъгленост, или промяна в настроението.

Тези методи се използват от все по-голям брой хора. Алтернативната медицина, включва хранителни добавки, наричани още "естествени системи за изцеление". Те ставата все по-популярни сред американското население, независимо че ефективността им не е доказана.

Медицински експерти изпробват нови терапии, с доказан ефект, но се тревожат за потенциални негативни последици от алтернативната медицина.

Широкото й разпространение сред населението може да доведе до дезинформация. Много от хората не са информирани за причините за появата и начините на лечение на здравословните проблеми и това може да окаже негативно влияние, особено, когато се отнася до болести като рак, при които трябва да се вземат спешно, адекватни мерки.

В ексклузивно интервю пред „Australian Women’s Weekly“, Бела Гибсън прави емоционално признание за фалшифицираната медицинска история.