Разкрита е тайната на възникването на вируса Ебола

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 13:08

Разкрита е тайната на възникването на вируса Ебола

Акценти:

  • Кой друг вирус се определя като "братовчед" на Еболата?
  • Преди колко години досега се е смятало, че са възникнали съвременните филовируси?
  • Спомага ли изучаването на древното минало на Ебола вируса в борбата с разпространението му понастоящем?
  • Какви са успешните начини за лечение на ебола вируса?

Свързани:

Към настоящия момент, най-опасният вирус, срещу който няма вируси и лекарства, продължава да се разпространява и да опустошава бедните селски райони на Африка. Но за щастие към настоящия момент броят на заболелите, дори и в Африка е престанал да нараства.

Учени от цял свят се опитват да предотвратят разпространението на вируса, а в същото време проучват как е възникнал този смъртоносен инфекциозен организъм.

И в тази насока вече са направени някои открития. Установено е, че вирусът Ебола е възникнал още в геоложката епоха на Миоцена.

Вирусът на хеморагичната треска Ебола и неговия опасен братовчед – вирусът Марбург /предизвиква заболяването Марбургска хеморагична треска/принадлежат към семейството на филовирусите, които се появяват преди 16-23 млн. години в епохата на миоцена.

За своето откритие учените съобщиха за списание „PeerJ“ и в прес релийза на университета на щата Ню Йорк в Бъфало.

Преди се е смятало, че съвременните филовируси са се появили преди около 10 000 години при появата на земеделието. Но американските учени са установили, че тези вируси са възникнали много по-рано – в епохата, когато на Земята за първи път са се появили човекоподобните маймуни.

Учените Джеръми Брюн и Дерек Тейлър провели проучването с „изкопаеми гени“ – фрагменти от генетичен материал, попаднал в ДНК на бозайниците по време на вирусна инфекция.

Един такъв филовирусен ген /VP35/се повява на едно и също място в генома на два вида хамстери и два вида полевки /гризачи, подобни на полски мишки/.

Учените са установили, че вирусът е попаднал в ДНК на животните още преди те да станат отделни видове, тоест преди 16-23 милиона години.

В генома на тези животни има милиарди базови двойки /два нуклеотида на две взаимодопълващи се ДНК или РНК/. Шансовете вирусен ген да навлезе на едно също място при различни видове по различно време са нищожно малки.

Учените отбелязват, че най-вероятно проникването на вируса се случило при общия прародител на гризачите.

Фосилизираният ген VP35 от генетична гледна точка е по-близък до вируса Ебола, отколкото до Марбург – тоест в епохата на миоцена тези вируса са започнали да се различават.

Също така учените са убедени, че изучаването на древното минало на вирусите може да помогне на човечеството в борбата с настоящата епидемия, засега ограничена главно в бедните селски райони на Африка – доказателствата за връзката между вируса на Ебола и Марбург биха били приложими за създаването на единна ваксина за двете заболявания.

Освен това новите знания за жертвите на филовирусите в миналото подсказват кои съвременни видове животни могат да крият в своите геноми неизвестни родственици на вируса Ебола.

Когато учените за първи път започнаха да проучват резервоарите на този вирус, те се втурнаха да изследват в джунглата всичко каквото им попадне под ръка – бозайници, насекоми и други организми.

Според изследователите колкото повече знаем за еволюцията на филовирусите с техните гостоприемници, толкова по-бързо ще разберем какви други фактори или участници оказват влияние в разпространението им.

И като заключение да припомним, че вирусът Ебола причинява при човека бързо прогресираща тежка вирусна инфекция, която при 50% от случаите на заразяване завършва с фатален изход.

Но все пак няколко души в Испания и САЩ успяха да се преборят с вирусната инфекция и оцеляха.

Начинът на лечение е по-скоро поддържащ, дори се появи информация, че имало случаи на излекуване само с вода, но прилагана венозно с добавени електролити.

Така всъщност са били създадени условия на имунната система да укрепне и да изгради антитела срещу вируса и да прекрати инвазията му в организма.

Разкрита е тайната на възникването на вируса Ебола
4.6 (92%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 22, 2014 13:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи