Реактивен артрит при деца – причини, симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2016 15:41

Реактивен артрит при деца – причини, симптоми и лечение

Акценти:

  • Увреждане - несиметричен характер
  • Имуномодулатори - средства
  • Препарати - потиска на имунитета

Свързани:

Броят на случаите на деца с реактивни артрити рязко нарасна в последно време.

Възпалението на ставата е прието да се счита за реактивно, ако се развива не само самостоятелно, а заради някаква инфекция в организма, предизвикана от микроби или вируси.

На първо място това е хламидийната инфекция на пикочно-половите пътища, на второ – чревните заболявания. В отговор на разпространението на микроорганизмите у детето се образуват защитни комплекси – антитела, а те увреждат собствените клетки на организма.

Инфекциозните заболявания са заразни, детето може да получи възбудителя по въздушно-капков, а също и по контактен път.

Главна роля във възникването на артрита има състоянието на макроорганизма – отслабване на имунитета, съпътстващи патологии.

В рисковата група са деца с наличие в генотипа на гена HLA B27, това е заболяване с наследствена предразположеност.

Реактивният артрит е опасен със своите усложнения, отнасящи се до ставите – загуба на подвижност,засягане на сърцето.

Признаците на реактивно възпаление на ставата лесно могат да се приемат за начало на тежко системно заболяване и обратно.

Симптоми

1. При изясняване на анамнезата се оказва, че за 1-3 седмици преди възпалението на ставата детето е прекарало остро заболяване на дихателните пътища, на пикочно-половата система или чревна инфекция.
2. Реактивният артрит не засяга много стави, обикновено една или две, максимум до 4;
3. Несиметричен характер на увреждането;
4. Най-често страдат ставите на краката, особено на стъпалата, големият пръст така се подува, че наподобява наденичка и има синя окраска.
5. Началото на заболяването е остро, характерна е треска, слабост, отказ от игри.

6. Изразена болка в ставата – детето накуцва – при засягане на ставите на краката, при артрит на ставите на пръстите на ръцете, детето държи писалката със здравата ръка;
7. Зачервяване на кожата в областта на ставата, оток и локално повишение на температурата;
8. Възможни болки в гръбнака;
9. В някои случаи се появява обрив на кожата, ерозии на лигавицата на устата, възпаление на външните полови органи, на очите, сърцето, на периферните нерви. Синдром на Райтер – това е уретрит, възпаление на уринарния канал, конюнктивит на лигавицата на очите, и артрит.
10. Продължителност на заболяването от няколко месеца до няколко седмици. При някои деца реактивният артрит придобива хроничен характер.

Методи на диагностика

В домашни условия може да се заподозре реактивният артрит, ако възпалението на ставата се предшества от някакво инфекциозно заболяване, а също съдейки по характерната клинична картина, описана по-горе.

Детето задължително трябва да се заведе на лекар, без да се започне каквото и да лечение, предписано от родителите. Всички деца с подозрение за реактивен артрит трябва да бъдат насочени към ревматолог.

Методи за лечение

1. Основната цел на лечение е борба с инфекциозните агенти.

За тази цел се назначават антибиотици. Изборът на антибиотик се осъществява от лекар, като се изхожда от това, каква инфекция има детето, чувствителност към причинителя, а също и като се отчитат особеностите на детския организъм.

Използват се по-често макролиди, по-рядко флуорохинолони. В помощ на антибактериалните препарати за облекчаване на възпалението са нестероидните противовъзпалителни средства, а понякога и хормони – кортикостероиди.

2. При хронично или продължително протичане на процеса се използват имуномодулатори – средства за нормалното функциониране на имунната система.

3. Ако пък реактивният артрит постоянно се обостря, ограничена е подвижността на гръбначния стълб, то тогава се назначават препарати за потискане на имунитета.

Реактивен артрит при деца – причини, симптоми и лечение
4.4 (88.33%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2016 15:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи