Самотата и социалната изолация увеличават риска от преждевременна смърт

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 12:39

Самотата и социалната изолация увеличават риска от преждевременна смърт

Акценти:

  • Самота - преждевременна смърт
  • Социална изолация сравнение със затлъстяване
  • Самота социална изолация - разлики

Свързани:

Съществуват цяла редица рискови фактори, както медицински, така и отнасящи се към начина на живот, които увеличават риска от преждевременна смърт. Към тези фактори, например, се отнасят, затлъстяването, тютюнопушенето, замърсяването на въздуха и прочие.

Медицинските работници и службите по здравеопазване отделят голямо внимание на тези фактори, опитвайки се да понижат тяхното въздействие, като по този начин да спомогнат за подобряването на качеството и продължителността на живота.

Авторите на новото изследване, публикувано неотдавна в списание Perspectives on Psychological Science, стигнали до извода, че към списъка фактори, увеличаващи риска от преждевременна смърт трябва да се добавят още 2 – самота и социална изолация, тъй като тяхното влияние е еднакво във всички възрастови групи.

Учени от щата Юта, САЩ, провели мета-анализ, който показал, че самотата и социалната изолация значително увеличават риска от настъпване на смърт, поради каквато и да е причина.

„Нашите резултати показват, че значимостта на тези рискови фактори е съпоставима по значимост със затлъстяването, което както знаем е сериозен проблем на индивидуалното и общественото здравеопазване “ – посочва водещият автор на изследването Julianne Holt-Lunstad. „ Сега ни се налага да преразгледаме своите възгледи за важността на социалните отношения между хората“ – продължава тя.

Проведените по-рано изследвания вече показват, че социалните връзки имат положително влияние на физическото, психическото и емоционалното благосъстояние на хората.

Но до сега не е правен нито един мета-анализ, чийто център на внимание да е било влиянието на социалната изолация и самотата върху смъртността.

Въпреки че тези 2 термина изглеждат сходно, самотата и социалните изолация са различни явления – човек, който е заобиколен от множество други хора може да се чувства напълно самотен.

Но въпреки тези различия, мета-анализът показал, че самотата и социалната изолация оказват еднакво влияние върху смъртността.

В този мета-анализ учените анализирали данните от 70 изследвания, проведени в периода от 1980 до 2014 г., в които общо са участвали повече от 3 милиона участника. От тях били вземани данните, свързани със самотата, социалната изолация и самотното пребиваване в жилище.

След отчитането на такива променливи като възраст, пол, социално-икономически статус и хронични заболявания, авторите установили, че социалната изолация била свързана с повишен риск от преждевременна смърт.

От друга страна, по-рано този факт вече беше доказан, а именно, че наличието на обществени отношения оказва положително влияние върху човешкото здраве.

Повечето от участниците в изследването били в по-напреднала възраст, по-малко от ¼ от доброволците под 59-годишна възраст и само 9% от тях били по-млади от 50 години.

Изследователите твърдят, че влиянието на самотата и социалната изолация върху физическото здраве било дори по-силно от това на затлъстяването.

Авторите отбелязват, че благодарение на достиженията в областта на високите технологии и развитието на Интернет, се създава впечатление, че хората са започнали да общуват повече и са станали по-близки един към друг. Независимо от това все повече хора се чувстват самотни и страдат от това.

„Епидемията от самота набира обороти и ние с голяма степен на сигурност можем да прогнозираме, че в бъдеще ситуацията ще се влошава“ – посочва един от съавторите на изследването Tim Smith.

В този контекст е уместно да си припомним изследването , публикувано през миналата година, което показало, че крайната самота увеличава риска от преждевременна смърт при възрастния човек с 14%.

Самотата и социалната изолация увеличават риска от преждевременна смърт
4.5 (90%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 24, 2015 12:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи