Съсипва ли разводът на родителите здравето на децата

Мария
Написана от Мария януари 3, 2015 12:06

Съсипва ли разводът на родителите здравето на децата

Акценти:

  • Преживяват ли децата по-лесно развода от постоянното напрежение в семейството?
  • Как влияят високите нива на кортизола на имунитета на децата?
  • Как биха могли да въздействат постоянните конфликти на родителите върху децата?

Свързани:

Учени от здравния институт на шведския град Енчепинг смятат, че силният стрес в резултат на смяна на жилище и на цялата семейна обстановка оказва негативно влияние върху имунитета на децата до края на живота им.

До това заключение учените са достигнали въз основа на проведено проучване, в което взели участие повече от 10 хиляди души.

Изследователите решили да отговорят на въпроса – съществува ли взаимовръзка между развода или смъртта на родителите и здравето на децата.

В организма на 5-годишните участници в експеримента, които преживели силен психологически стрес поради развода на техните родители или поради тежкото икономическо положение на тяхното семейство, учените установили повишено съдържание на кортизол.

Този хормон се синтезира и освобождава при силно нервно пренапрежение. Големите количества кортизол може окаже негативно влияние на устойчивостта на организма към въздействието на патогенни микроорганизми.

Учените подчертават, че получените от тях резултати са с поразителна точност. Висока концентрация на кортизол в тъканите и в кръвния поток, била установена само при децата, които са се сблъскали с неразрешими житейски ситуации.

В резултат на извънредно голямото количество кортизол, изследователите открили, че в организма на децата е занижено нивото на редица имунни маркери.

Но най-важното откритие е, че потиснатото състояние, в което се намира имунитетът на децата, преживяващи постоянно стрес, може да се задържи много дълго време, особено ако нервното напрежение е с прекалено голяма продължителност.

Трябва също така да се отбележи, че на продължителен стрес могат да бъдат и изложени не само децата, които преживяват развода на родителите си или още по-лошо смъртта на някой от тях.

Често хората не се решават на развод само заради общите им деца. Но появилото се желание всеки да поеме по пътя си, раздалечава и отчуждава още повече мъжа и жената.

В резултат на това зачестяват скандалите и безсмислените конфликти, които не се отразяват добре и на децата.

Психолозите са установили, че повечето деца понасят по-лесно разводът на родителите си, отколкото постоянното напрежение в семейството.

Често децата от семейства, в които родителите не могат да изяснят отношенията си един с друг, имат здравословни проблеми и страдат от психологически разстройства.

След години именно неподходящото поведение на родителите може да се отрази и на личния живот на децата.

Виждайки как техните майка и баща ежедневно се ругаят, в един момент те могат да помислят, че семейство изобщо не им е нужно.

И когато децата станат зрели хора, те трудно ще намерят близък човек, а да не говорим за брак или поне за съжителство с противоположния пол.

Съсипва ли разводът на родителите здравето на децата
4.6 (92.31%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 3, 2015 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи