Сексуализация на децата – защо е опасна и можем ли да се противопоставим

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 01:17

Сексуализация на децата – защо е опасна и можем ли да се противопоставим

Родители и учители са обезпокоени от това, че децата растат в среда, в която сексуалността определя всичко – успех, щастие, благоденствие. Какви опасности крие ранната сексуализация и как да реагират родителите?
Днес деца и тийнейджъри лесно могат да получат достъп до порнографски изображения, а Instagram с неговите възможности за ретуширане предизвиква у много хора чувство за срам, заради несъвършеното им тяло.
Раната сексуализация най-много засяга момичетата и младите девойки, казва семейният терапевт Катрин Маккол. Женските образи, които заобикалят момичето, се превръщат в източник на ролеви модели, по които тя се учи как да се държи, да общува и да изгражда идентичност. Ако в ранна възраст момичето е усвоило, че отношението към една жена е като обект на желание, то тогава у нея може да възникне проблем със самооценката, повишена тревожност, могат да се развият хранителни разстройства и зависимости.
„Страхувам се да си пусна снимката в социалните мрежи, защото не съм идеална“
През 2006-та година Американската психологическа асоциация създаде работна група, за да направи оценка на проблема със сексуализацията на децата.
Според резултатите от нейната работа психолозите формулирали 4 особености, които отличават сексуализацията от нормалното възприемане на сексуалността:
• Ценността на човека се определя единствено от това как изглежда и се държи;
• Външната привлекателност се отъждествява със сексуалността, а тя с щастието и успеха;
• Човекът се разглежда като сексуален обект, а не като независима личност, имаща право на свободен избор;
• Сексуалността като основен критерий за успех агресивно се натрапва от медиите и обкръжението на детето;
„Когато вляза във Facebook, първото, което виждам, това са снимките на познати“, разказва 15-годишната Лиза. „Под най-красивите от тях хората оставят стотици лайкове. И се страхувам да публикувам свои снимки, защото ми се струва, че трябва да бъде също толкова стройна, със също толкова добра кожа и правилни черти на лицето. Да, аз също получавам лайкове, но по-малко, тогава започвам да си представям, че много хора са видели снимките ми, но просто са ги пропуснали, което е ужасно.
Порастват твърде бързо
Животът се движи твърде бързо, и ние усвояваме технологиите, преди да осъзнаем как те променят живота ни, обяснява Рег Бейли. Ако детето изпраща друга снимка или пуска снимка, която могат да я видят всички, то невинаги осъзнава какви биха могли да бъдат последствията.
Според него, родителите предпочитат да подминат тези теми с мълчание. Понякога технологиите сами се превръщат в начин да се избегнат неловките разговори. Но това само подкрепя изолацията на децата, като ги оставя сами да се оправят със своите страхове и тревоги. Защо така се случва? Откъде идва тази неловкост?
През 2015-та година американски информационен портал провел изследване, което показало, че 89% от младите родители смятат, че техните деца порастват твърде бързо – значително по-бързо, отколкото сами те.
Родителите са объркани, не знаят как да разговарят с децата си, чийто опит силно се отличава от техния собствен. И имат основания, половината от родителите казват, че най-важното нещо в един човек за техните деца е красивата външност.
Естествен филтър
Възрастните виждат опасност, но нищо не могат да направят с нея. Не успяват да установят източника на проблема, защото няма единен източник. Има огромна смес от реклами, медийна продукция и отношения на връстници.

Сексуализация на децата – защо е опасна и можем ли да се противопоставим
4.5 (90.77%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 16, 2016 01:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи