Щастлива жена – щастлив живот

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 18:49

Щастлива жена – щастлив живот

Акценти:

  • Благотворно ли се отразява щастливият брак на здравето?
  • Защо мъжете оценяват своите брачни отношения малко по-положително от съпругите си?
  • Готова ли е щастливата жена на всичко за своя мъж?

Свързани:

Повечето от нас са чували фразата „Щастлива жена – щастлив живот“. Наистина ли е вярна тя?

Ново изследване на американски учени отговаря положително на този въпрос и потвърждава – при дългогодишни брачни отношения щастливата жена прави щастлив и съпруга си, независимо как самият той оценява този брак.

Резултатите от предишни изследвания показват благотворното въздействие на щастливия брак върху здравето.

По-точно, наскоро проведено проучване установява връзката между добрите отношения между съпрузите и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Публикувани са и проучвания, показващи, че семейното щастие зависи в най-голяма степен от жената.

Последното проучване, публикувано в „Journal of Marriage and Family“,професор Дебора Кар и професор Вики Фрийдман провели съвместно изследването и анализирали данните от друго проучване, в което била извършена оценка на качеството на брака и усещането за щастие при хората в напреднала възраст.

Професор Кар посочва, че щастливата жена е склонна да направи всичко за своя мъж, като по този начин оказва положително въздействие и върху неговия живот.

Авторите твърдят, че тяхното изследване се отличава от всички предходни по това, че то е насочено към изучаване на личните чувства на двамата съпрузи и се прави опит да се установи как техните лични чувства влияят на усещането на психологическо благополучие в брачните отношения.

В това проучване авторите анализират данните от 394 двойки, в които поне един от съпрузите е бил над 60-годишна възраст. Средно, тези двойки били в брачни отношения от 39 години.

Авторите задавали на участниците въпроси от рода на: „Цените ли съпругата си или съответно съпруга си?“, „Колко често спорите?“ , „Разбирате ли чувствата на брачния си партньор?“, „Често ли му се ядосвате?“ и т.н.

Като цяло участващите брачни двойки били с висока степен на удовлетвореност от живота, а мъжете обикновено оценявали своите брачни отношения малко по-положително от техните съпруги.

Въпреки това, авторите също установили, че в случай на заболяване на мъжа – при жената се наблюдавало рязко намаляване на усещането за щастие. А болестта на мъжа почти не променяла показателят за неговото щастие.

Професор Кар пояснява, че това вероятно е свързано с това, че обикновено съпругата активно участва в грижите за болния си съпруг. А ако съпругата е болна за нея най-често се грижи не нейния мъж, а дъщерята.

Обобщавайки резултатите от своето изследване авторите отбелязват, че не са установили значима връзка между оценките на съпрузите един за друг и тяхното индивидуално усещане за благосъстояние.

Въпреки това връзка между оценката на жената за качеството на брака и общата удовлетвореност на мъжа от живота е била налице- мъжете имали по-високо качество на живот, ако техните съпруги определяли своя брак като щастлив и ниско качество на живота, когато техните жени считали брачните им отношения за некачествени.

Авторите смятат, че проведеното от тях проучване изтъква важни моменти от семейния живот и дефинира защитното въздействие, което оказват брачните отношения върху здравето на хората в напреднала възраст.

Професор Кар добавя, че качественият и щастливият брак е буфер срещу стреса, който произхожда от околния свят и помага да се справим с него като увредим минимално здравето си.

Щастлива жена – щастлив живот
4.5 (90.77%) 39 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 5, 2014 18:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи