Симптомът, който никога не трябва да пренебрегвате

Калина
Написана от Калина март 30, 2015 06:44

Симптомът, който никога не трябва да пренебрегвате

Акценти:

  • Кои са симптомите на сърдечните заболявания?
  • Кога да потърсим лекарска помощ при стягане в гърдите?
  • Само мъжете ли са предразположени към инфаркт?

Свързани:

По-добре да сте здрави, отколкото да съжалявате, нали?

Вашето сърце върши доста работа всеки ден – изтласква около 6 литра кръв през повече от 90 милиона километра кръвоносни съдове, така че когато усетите слаби болки или спазми, най-вероятно си мислите, че това е част от работния процес.

Но ако сте склонни да загърбите сърдечните проблеми и да смятате, че те ще се решат от самосебе си, може би трябва да преосмислите вашето лежерно отношение. Това съветват авторите на ново изследване, публикувано в Канадския журнал по кардиология. В противен случай можете да си навлечете сериозни проблеми, казват изследователите.

Изследването, фокусирано върху интервюта с 31 пациенти, преживели ангина пекторис или стенокардия (болките в гърдите подсказват, че сте с повишен риск от инфаркт, сърдечен арест или внезапна сърдечна смърт), показва, че жените са с до 1,5 пъти по-склонни от мъжете да изчакат симптомите да станат значително по-осезаеми и чести преди да потърсят медицинска помощ.

Защо е тази игра на изчакване? Оказва се, че тя има много общо с отричането. Всички пациенти, независимо от своя пол, преминават през едни и същи шест стадия, след като са почувствали болки в гърдите: несигурност, отрицание, търсене на помощ от приятел или член на семейството, осъзнаване на сериозността на проблема, търсене на медицинска помощ и накрая приемане на реалността.

Основната разлика между мъжете и жените, в крайна сметка е, че жените остават в периода на отричане по-дълго и са по-склонни да чакат семейството или приятелите да забележат, че не са добре, вместо да ги запознаят с проблема.

Независимо че е сред водещите причини за смъртност при жените, някои все още възприемат заболяването на коронарната артерия като „мъжка” болест и следователно не осъзнават риска, твърдят автори на изследване, цитирано в пресата.

Друго проучване предполага, че посвещаването на жените на грижи за семейството и поемането на отговорност може да оказва влияние, като ги прави по-загрижени за това колко дълго ще бъдат неспособни да се посветят на приоритетите си, ако нещо не е наред, отколкото да потърсят варианти за лечение.

Важно е да се отбележи, че жените, участвали в изследването, са на възраст между 44 и 84 години, което ги поставя в рисковата група от заболяване на коронарната артерия.

Така погледнато, възрастта не е извинение за пълното пренебрегване на симптомите: ако нещо не е наред и вие чакате, то вероятността да имате далеч по-сериозни проблеми, отколкото бихте имали, ако бяхте обърнали внимание на симптомите на стенокардия, е по-голяма.

В същото време, вариантите за лечение с напредване на заболяването стават все по-малко. Така че ако почувствате натиск, притискане, парене или стягане в областта на гърдите, най-добре е да се обърнете към специалист. Може да се окаже, че не е нищо сериозно, но ако не е така, ще сте благодарни, че не сте чакали да стане прекалено късно.

Симптомът, който никога не трябва да пренебрегвате
4.4 (88.8%) 75 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 30, 2015 06:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи