Синдром на непознатия в огледалото – какво представлява

Мария
Написана от Мария декември 1, 2015 20:42

Синдром на непознатия в огледалото – какво представлява

Акценти:

  • Алцхаймер - отлагания
  • Синдром на Капгър - представи
  • Двойници - замяна

Свързани:

Във Франция хоспитализирали мъж, който се карал със собственото си отражение в огледалото.

Необичаен случай бил описан във Франция – 78-годишен мъж първоначално престанал да разпознава своето отражение, след което започнал да разговаря и да се кара с непознатия в огледалото.

Необичайният случай, който накарал френските психиатри да обърнат внимание, бил описан неотдавнашния брой на рецензирано британско медицинско издание.

Това списание се е специализирало в описването на нетипични синдроми и отклонения от областта на невропсихологията, невропсихиатрията и поведенческата психология.

78-годишният пациент бил приет в отделението по неврология на град Тур във Франция с необичайни оплаквания.

Известно е, че по-рано той страдал от редица сърдечно-съдови заболявания и се лекувал от фоликулярна лимфома, но никакви психични отклонения у мъжа, който бил разведен и имал 4 деца, не били регистрирани.

10 дни преди да бъде приет в болница, мъжът се оплаквал от присъствието на непознат човек в дома му.

Човекът бил доста необичаен – криел се в огледалото в банята и изглеждал точно като 78-годишния мъж – същият цвят на косата, форма на тялото, на дрехите и на жестовете.

Дядото разговарял с неканения гост и бил озадачен от това, че знаел много за самия него. Старецът дори носел храна към огледалото с прибори за 2-ма човека.

В края на краищата гостът не оценил гостоприемството, станал агресивен и дъщерята на 78-годишния мъж го завела в болница.

Клиничното обследване не показало необичайни резултати – мъжът нормално се ориентирал в пространството, прекрасно разпознавал роднините си. В норма са оказали данните от кръвната картина и от енцефалограмата.

Но магнитно-резонансната томография показала атрофия на задните отдели на мозъка, били също така открити съпътстващите за болестта на Алцхаймер бета-амилоиди в кръвта – анормално нагънати белтъци, от които в кръвоносните съдове се формират отлагания.

Въз основа на изследванията на пациента било предписано лечение – лекарство есциталопрам и невролептикът амисулфид, прилаган при остра и хронична шизофрения.

След 3 месеца разстройството изчезнало, мъжът съобщил, че непознатият повече не се появявал.
Този случай, когато човек не разпознава себе си в огледалото, се оказало толкова рядък, че в научната литература учените открили само 2 подобни отклонения.

През 1968 година е описан случай на 61-годишна жена от Нова Зеландия с атрофия на главния мозък, която се плашела от нейния двойник, когато тя се гледала в огледалото.

След 20 години бил описан случай на 77-годишна жена с атрофия челно-теменната област на мозъка, която дълго разговаряла със своето отражение в огледалото.

След това учените решили да отнесат подобни случаи към особената форма на така наречения налудничав отрицателен двойник – синдром на Капгър, който е наречен в чест на френския психиатър, който за първи път го описал през 1923-та година.

Страдащите от него хора, обикновено възрастни, са убедени, че техните роднини или непознати веднъж или постоянно се заменят от техни двойници.

Понякога смятат, че имат някъде и собствен двойник, който носи отговорност за извършваните от тях постъпки.

На науката е известно и разстройство с обратните ефекти – просопагнозия, когато човек изпитва проблеми с разпознаването на познати му лица.

Според съвременните представи, синдромът на Капгър е „огледално отражение“ на просопагнозията – хората, страдащи от него, могат да различават познатите им лица, но са лишени от т.нар. емоционална реакция на познатите лица.

Синдром на непознатия в огледалото – какво представлява
4.7 (93.25%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 1, 2015 20:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи