С всяка изминала година броят на шокиращите факти за обичайната храна нараства. До скоро на дневен ред беше новината за канцерогенното действие на колбасите и на бекона.

Създава се усещането, че на този свят е опасно абсолютно всичко, и дори вода трябва да се пие в строго определени количества.

На фона на безкрайните научни открития у някои хора вече се формира мания по отношение на здравословното хранене – орторексия, но проблемът е друг – препоръките на лекарите и диетолозите се променят твърде често.

Но кои от потенциално опасните храни могат да получат оправдателна присъда.

1. Бекон, колбаси и друго преработено месо

СЗО обяви, че честата консумация на преработена храна може да обуслови развитие на рак на правото черво. Медиите моментално тиражираха тази информация, обявявайки колбасите и бекона за смъртно опасни.

Но ракът на правото черво не е толкова често срещано заболяване – ежегодно то се открива при 600 хиляди души по Земята, което е 0.1% от цялото население.

Сред останалите не по-малко важни рискови фактори са наследственост, тютюнопушене, възпалителни заболявания и полипи на правото черво, алкохолизъм, затлъстяване и заседнал начин на живот.

Така няколко парчета наденица или яйца на очи с бекон съвсем не са за човека отрова, макар и овесената каша да е доста по-полезна.

2. Кафе

В интернет можете да намерите море от информация, че кафето може да стане причина за инфаркт. Но преки доказателства в подкрепа на това обвинение няма.

Още повече, че през 2012-та година рецензирано британско медицинско издание публикува резултати от 13-годишно наблюдение, проведено върху 400 хиляди американци.

Оказало се, че хората, които пият от 3 до 6 чаши кафе дневно по-рядко страдат от сърдечни патологии, инсулт и диабет.

3. Глутен

Това е сложен белтък, влизащ в състава на много зърнени култури – ечемик, пшеница, ръж. Неотдавна в медиите изтече информация, че този протеин предизвиква целиакия.

Тази патология е действително опасна, но се среща много рядко – общо при 1% от населението.

Още един мит е и това, че пшеницата предизвиква болестта на Алцхаймер.

Действително това е актуално за продуктите, съдържащи голямо количество въглехидрати и захар, но пълнозърнестата пшеница все пак е за предпочитане пред поничките, тъй като по-бавно се смила.

4. Мазни млечни продукти

Критиката не подмина и млечните продукти – казват, че запушват артериите, предизвикват заболявания на сърцето и инфаркт, поради високата концентрация на наситени мазнини.

Вслушвайки се в съветите на лекарите, много от нас замениха кравето масло с растително, съдържащо полиненаситени мастни киселини.

След няколко години, когато светът свикна с новите тенденции в здравословното хранене, в научните списания започнаха да се появяват публикации, реабилитиращи статуса на наситените мазнини.

5. Пастьоризирано мляко

Репутацията му пострада, заради слуховете, че то увеличава риска от алергични заболявания, астма, екзема. Феновете на натуралната храна твърдят, че метода на Луи Пастьор унищожава полезните вещества и белтъците, защитаващи микрофлората на червата и укрепващи имунитета.

6. Яйца

Наред с мазното мляко, яйцата също бяха признати за виновни за формирането на отлагания от холестерол и че повишават риска от инфаркт. Но здрав човек, употребяващ до 7 яйца седмично не би трябвало да има никакви последствия.

7. Заместители на захар

Мащабно изследване на аспартама не потвърди слуховете, че този популярен заместител на захарта предизвиква левкоза, рак на мозъка или лимфома.