Слабост след хранене – защо се появява и как да се преборим

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 18:29

Слабост след хранене – защо се появява и как да се преборим

Акценти:

  • Лекарства - преяждане
  • Храносмилане - подпомагане
  • Терапия - заболявания

Свързани:

Приемът на храна заедно със самия процес на храносмилане – това не е само напълване на организма с необходими, а понякога и ненужни вещества, но и определен разход на енергия за смилане и преработване на попадащите в стомаха храни.

На този фон слабостта след хранене изглежда съвсем нормално състояние на организма, предизвикана от усилената работа на много органи и системи.

От една страна това е така, но от друга страна такова състояние може да бъде симптом на активно развиващо се заболяване, а това означава, че изисква специално внимание.

Причини за слабост след хранене

Слабостта след хранене може да бъде предизвикана от банално преяждане или поглъщане на голямо количество тежка мазна храна, и не трябва специалист, за да се разбере, че без последствия няма как да се мине.

Големите разходи на енергия и затрудненията при храносмилането на храната може да стане причина за поява на световъртеж и слабост след хранене, съпровождащи се с чувство за тежест в стомаха и сънливост.

Световъртежът може да бъде предизвикан от употребата на голямо количество храна, богата на веществото от групата на биогенните амини тирамин, който предизвиква свиване на кръвоносните съдове в главния мозък.

Към тези храни се отнасят сирената, цитрусовите, консервираните храни, ферментирали храни като бира, кисело мляко и др.

Ако след хранене у вас се наблюдават симптоми като гадене и слабост, възможно най-скоро посетете гастроентеролог. Такива симптоми могат да указват развитие на различни на стомашно-чревни заболявания, сред които гастрит, панкреатит, язва на панкреаса и на дванадесетопръстника, синдром на мързеливия стомах, холецистит и др.

Специално внимание трябва да се обърне на състоянието на стомашно-чревния тракт, ако гореуказаните симптоми се съпровождат с повръщане и повишаване на температурата.

Такава реакция на организма може да бъде показател за сериозни проблеми – обостряне на язва на стомаха, възпаление на апендикса, започващ перитонит.

Слабостта и сънливостта след хранене може да бъде следствие на прекомерна употреба на храна, богата на въглехидрати. Но ако дадените симптоми станат редовни, може да се повдигне въпрос за изследване на захарен диабет.

Потвърждаването на неприятната диагноза могат да станат симптоми като жажда, наблюдаваща се постоянно, чести позиви за уриниране, бавно заздравяване.

Лечение на слабост след хранене

Това е само симптом на някои патологии в организма. Получава се, че избавянето от този неприятен симптом е възможно само като се вземат мерки за лечение на причината, която го предизвиква.

А доколкото тези причини могат да бъдат много, то описанието на подробното лечение на всички заболявания и патологични състояния в една статия не е възможно.

Да се спрем по-подробно на лекарствата, които са способни да облекчат състоянието на човек при най-разпространените заболявания и състояния, свързани с преяждане.

При лечението на различни заболявания на стомашно-чревния тракт широко приложение намират ензимните препарати, облекчаващи храносмилането и усвояването на храната в стомашно-чревния тракт.

Ако са налице проблеми със стомаха и панкреаса, тези препарати винаги назначават в състава си комплексна терапия на заболяванията.

Между впрочем такива лекарства може да се препоръчат на тези, които не могат да контролират апетита си, склонни са към преяждане или като спомагателно средство за храносмилане по време на трапези с изобилие от засищащи, мазни ястия, съпровождащи се с гадене и слабост след хранене.

Слабост след хранене – защо се появява и как да се преборим
4.5 (90.57%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 26, 2016 18:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи