Случайно откриха ново ефективно лекарство срещу херпес

Мария
Написана от Мария април 1, 2016 14:53

Случайно откриха ново ефективно лекарство срещу херпес

Акценти:

  • Настинка на устните - вирус
  • Епщайн-Бар - опасност
  • Клинични изпитвания - провеждане

Свързани:

В един от известните изследователски университети на САЩ, разположен в щата Юта, група вирусолози случайно установила, че лекарство за сърце помага за справянето с най-разпространените херпес вируси.

Понастоящем на фармацевтичния пазар не се намират достатъчно ефективни препарати способни напълно да унищожат вируса в организма и след първоначалното инфектиране, което се случва още в най-ранна възраст, човек се превръща в източник на разпространение на херпес инфекцията.

Спиронолактонът към задържащите калий диуретици и вече повече от половин век се използва в медицинската практика. Според изследванията това лекарство ефективно потиска растежа на вирусите на херпеса.

Ръководителят на изследването доктор Санкара Сваминтан твърди, че подобни фундаментални научни трудове нагледно показват, че някои неща е невъзможно да се открият по обичайния начин.

С тази си научна разработка учените успяват да намерят възможно решение на проблема с херпеса, който на практика присъства в тялото на почти всички жители на планетата.

Обикновено наблюденията как различните лекарствени препарати влияят на вирусите и бактериите водят понякога и до съвсем неподозирани резултати, така се случи и сега.

Заразяването с херпес вируси се осъществява незабележимо за човека. Най-разпространени от това вирусно семейство е Епщайн-Бар, който се предава посредством слюнката, и в някои случаи на преливане на кръв.

Повечето от пациентите понасят заболяването добре, вирусът на практика не предизвиква каквито и да е симптоми, сериозна заплаха за здравето и живота на човека са усложненията на инфекцията – в някои случаи вирусът може да предизвика и злокачествени заболявания на лимфната тъкан, инфекциозна мононуклеоза, множествена склероза, някои видове рак.

Все още не е разработена ефективна ваксина срещу Епщайн-Бар, според учените основен проблем е, че в белтъчната структура на вируса се наблюдават съществени различия в отделните етапи на неговия живот. За лечение се използват предимно препарати от групата на цикловира.

Доктор Сваминтан и неговите колеги отбелязват, че херпес вирусите могат да формират устойчивост към лекарствените препарати, и това е само въпрос на време, и сега усилията на много специалисти са насочени към търсенето на нови медикаментозни средства, които биха могли да заменят цикловирите.

Групата на Сваминтан провежда експерименти с клетки, заразени с херпес вируса и случайно установили необичайно количество спиронолактон – в съвременната медицина този препарат се използва за понижаване на кръвното налягане и намаляване на концентрацията на течност в телесните тъкани, натрупани заради проблеми със сърцето.

Научната работа впоследствие в тази насока показала, че спиронолактонът е способен да потисне растежа на вирусите вътре в клетките, което в крайна сметка преустановява разнасянето на инфекцията из целия организъм.

Учените обясняват, че противовирусното действие на спиронолактона не е свързано с неговото действие върху сърцето и бъбреците, поради тази причина е теоретично възможно да се създаде подобен препарат, който да потиска размножаването на херпеса и да не влияе на другите органи и системи.

Санкара Сваминатан също подчертава,че създадените аналози на спиронолактона ще спомогнат за лечението не само на вируса на Епщайн-Бар, но и на другите типове херпес, сред които и най-популярният, предизвикващ известната на всички ни „настинка на устните“.

Все пак да отбележим, че настоящото изследване е проведено с медикамент, който е тестван върху клетки в хранителна среда, рано е да се говори за евентуалното провеждане на клинични изпитвания.

Случайно откриха ново ефективно лекарство срещу херпес
4.5 (89.31%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2016 14:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи