Слух на детето – как да го проверят родителите

Мария
Написана от Мария януари 19, 2018 18:01

Слух на детето – как да го проверят родителите

Ранното развитие на децата има свои норми и отклонения. И за да израсне детето пълноценно и да се развива, е важно всички негови сетивни органи да работят пълноценно и без нарушения. Най-важните от тях в началните етапи са слух и зрение , които дават най-голяма информация за околния свят. При първия преглед в родилния дом лекарят проверява ушите и очите на детето, но за развитието у дома вече следят родителите, отбелязвайки и най-малките отклонения в слуховото развитие. Ако не се открият навреме патологиите на слуха, това съществено ще повлияе и на по-нататъшното развитие на говора и на целия живот на детето. С какво е важен слуха, по какъв начин влияе на физическото и психоемоционалното развитие?
Защо детето има нужда от слух?
Детето започва да чува своите първи звуци още вътреутробно, така опознава света. Наред със зрението, слухът и тактилните усещания с кожата и пръстите създават у него цялостна картина за света, развиват неговия мозък и формират навици. Без възможност да слуша, детето много трудно започва да говори, глухите по рождение хора говорят трудно и неясно, учат се дълго и с много усилия. Това нарушава социалното общуване и възможност да живеят, общуват и растат сред връстници. Именно затова и родителите трябва още от първите седмици на детето да обръщат внимание на неговия слух.
Проблемите със слуха – отслабване на слуха до определени граници или пък пълна глухота могат да бъдат вродени, в резултат на въздействие в началото на бременността, когато се залагат слуховите органи. Такова дете чува слабо при раждане или глухо с едното или и с двете уши. Придобитите проблеми със слуха са възможни от ранна възраст в резултат на прекараните инфекции – отити, или от въздействие на медикаменти, които притежават ототоксичен ефект.
С вродените дефекти родителите не могат да направят на практика нищо, могат само да предприемат хирургични или консервативни опити за лечение хирургически или консервативно. А за втория вариант е важна профилактиката – важно е да се следи за здравето на децата, да не се допускат заболявания на ушите.
Вътреутробно развитие и след раждане – какво е важно да знаят родителите
Децата могат да чуват дълго, преди да се появят на бял свят, и родителите могат да се убедят в това, ако разговарят с малкото, докато е в корема на мама. То реагира на гласа на свои и чужди – когато чуе гласа на мама или на татко, то оживява, при непознати звуци спира да се движи. Естествено, това не е пълноценно разпознаване на звуци, бебето е във водна среда, около него са тъканите на матката и различава само остри и силни звуци, които се предават като вибрации на звуковите костици. Звуците с ниска чистота се чуват по-добре, отколкото тези с висока.
В момента на раждането външното ухо и неговите вътрешни отдели са напълно сформирани и функционират като при родителите. Обикновено слухът на децата се проверява още в родилния дом, това се провежда със специален прибор от лекаря, като се поставя специална сонда в ушето.
Как да проверим слуха на детето в домашни условия?
В ранна възраст може да е проблем, ако детето не реагира на гласа на родителите, когато не ги вижда, не завърта главичка и не ги търси с очи. Когато поотрасне, може да се задават прости въпроси.

Слух на детето – как да го проверят родителите
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария януари 19, 2018 18:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи