Смъртоносни дози

Мария
Написана от Мария август 15, 2015 17:28

Смъртоносни дози

Акценти:

  • Оток на мозъка - сол
  • Дневна доза - вода
  • Покачване на артериалното налягане - рязко

Свързани:

В нашия живот всичко е относително. Много точно по тази тема се е изказал Парацелс – основател на съвременната фармакология: „Всичко е едновременно и отрова, и лекарство. И едното и другото зависи от дозата“.

Оказва се, че съвсем обичайните неща, които ние използваме през целия си живот, могат да причинят нашата смърт. Затова е много важно да знаем мярката.

Алкохол

Ако обикновен човек с тегло приблизително 75 килограма изпие наведнъж 2 бутилки ракия, тоест приблизително 1-1.5 литър, то с голяма степен на сигурност може да се каже, че той ще умре. По-добре е да проверявате това върху себе си.

Смъртоносната доза алкохол в кръвта се смята 5-6 промила, което е равносилно на 400-450 чист алкохол.

Но както е известно, всяко правило има и своите изключения. През декември 2004-та година в град Пловдив мъж бил блъснат от кола. Когато бил откаран в болница, се оказало, че той си е пийнал доста.

Проверявайки го на дрегер, лекарите изпаднали в ужас – апаратът показал 9.14 промила. За да изключат вероятността за грешка, лекарите направили на пациента още 5 различни теста за алкохол и всички те показали еднакъв резултат. Оказало се, че мъжът е изпил средно 1,7 литра ракия или друг твърд алкохол и е останал жив.

Слънце

Ако средностатистическият европейски жител прекара под палещо слънце 8 часа – той ще умре. За да получи тежък слънчев удар, човек е необходимо да прекара под горещото лятно слънце от 2 до 8 часа.

Първоначално човек чувства слабост, световъртеж, главоболие, шум в ушите, гадене. След това температурата на тялото му се покачва до 40-42 градуса, пулсът и дишането се ускоряват, понижава се артериалното му налягане и човек загубва съзнание.

Ако внезапно почувствате подобни симптоми, не отивайте веднага на сянка – от това ще ви стане още по-лошо. По-добре веднага извикайте спешна помощ.

Витамини

Оказва се, че витамините също убиват. Съществува дори такова състояние като хипервитаминоза. Прекомерна употреба на:

• Витамин В1 може да предизвика бъбречна и чернодробна недостатъчност;
• Витамин В12 – ускорено сърцебиене и повишен вискозитет на кръвта;
• Витамин Е – тромбофлебит, нарушение на метаболизма, бъбречна недостатъчност, хеморагичен инсулт, некротичен колит, кръвоизлив в роговицата;
• Витамин Д2 – повръщане, треска, жажда и слабост;
• Витамин А – гадене, световъртеж, ускорено сърцебиене, гърчове и загуба на съзнание;

За да умре човек от прием на витаминни комплекси той трябва да изпие около 5 хиляди таблетки. И то доста бързо, докато организмът не е успял да ги изведе с урината.

Сол

Учените провели изследване върху лабораторни мишки и установили, че 3 грама натриев хлорид на килограм тегло се явяват смъртоносна доза. Тоест, за да умре човек трябва да изяде незабавно четвърт пакет сол. Друг е въпросът как ще се осъществи това?

Ако все пак някой успее да го направи, то с него ще се случи следното:

• Излишното количество сол ще доведе до рязко покачване на артериалното налягане;
• Поради солта ще възникнат силни отоци, тъй като натриевият хлорид предизвиква задържане на течности.

Всичко това ще доведе до оток на мозъка и на белите дробове, поради което той ще загине.

Вода

Дневната норма вода за човека е около 2-2.5 литра, но ако той изпие 3-4 пъти повече, това може да доведе до водна интоксикация, тоест до нарушаване на водно-солевия баланс.

Смъртоносни дози
4.5 (89.33%) 30 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 15, 2015 17:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи