В нашия живот всичко е относително. Много точно по тази тема се е изказал Парацелс – основател на съвременната фармакология: „Всичко е едновременно и отрова, и лекарство. И едното и другото зависи от дозата“.

Оказва се, че съвсем обичайните неща, които ние използваме през целия си живот, могат да причинят нашата смърт. Затова е много важно да знаем мярката.

Алкохол

Ако обикновен човек с тегло приблизително 75 килограма изпие наведнъж 2 бутилки ракия, тоест приблизително 1-1.5 литър, то с голяма степен на сигурност може да се каже, че той ще умре. По-добре е да проверявате това върху себе си.

Смъртоносната доза алкохол в кръвта се смята 5-6 промила, което е равносилно на 400-450 чист алкохол.

Но както е известно, всяко правило има и своите изключения. През декември 2004-та година в град Пловдив мъж бил блъснат от кола. Когато бил откаран в болница, се оказало, че той си е пийнал доста.

Проверявайки го на дрегер, лекарите изпаднали в ужас – апаратът показал 9.14 промила. За да изключат вероятността за грешка, лекарите направили на пациента още 5 различни теста за алкохол и всички те показали еднакъв резултат. Оказало се, че мъжът е изпил средно 1,7 литра ракия или друг твърд алкохол и е останал жив.

Слънце

Ако средностатистическият европейски жител прекара под палещо слънце 8 часа – той ще умре. За да получи тежък слънчев удар, човек е необходимо да прекара под горещото лятно слънце от 2 до 8 часа.

Първоначално човек чувства слабост, световъртеж, главоболие, шум в ушите, гадене. След това температурата на тялото му се покачва до 40-42 градуса, пулсът и дишането се ускоряват, понижава се артериалното му налягане и човек загубва съзнание.

Ако внезапно почувствате подобни симптоми, не отивайте веднага на сянка – от това ще ви стане още по-лошо. По-добре веднага извикайте спешна помощ.

Витамини

Оказва се, че витамините също убиват. Съществува дори такова състояние като хипервитаминоза. Прекомерна употреба на:

• Витамин В1 може да предизвика бъбречна и чернодробна недостатъчност;
• Витамин В12 – ускорено сърцебиене и повишен вискозитет на кръвта;
• Витамин Е – тромбофлебит, нарушение на метаболизма, бъбречна недостатъчност, хеморагичен инсулт, некротичен колит, кръвоизлив в роговицата;
• Витамин Д2 – повръщане, треска, жажда и слабост;
• Витамин А – гадене, световъртеж, ускорено сърцебиене, гърчове и загуба на съзнание;

За да умре човек от прием на витаминни комплекси той трябва да изпие около 5 хиляди таблетки. И то доста бързо, докато организмът не е успял да ги изведе с урината.

Сол

Учените провели изследване върху лабораторни мишки и установили, че 3 грама натриев хлорид на килограм тегло се явяват смъртоносна доза. Тоест, за да умре човек трябва да изяде незабавно четвърт пакет сол. Друг е въпросът как ще се осъществи това?

Ако все пак някой успее да го направи, то с него ще се случи следното:

• Излишното количество сол ще доведе до рязко покачване на артериалното налягане;
• Поради солта ще възникнат силни отоци, тъй като натриевият хлорид предизвиква задържане на течности.

Всичко това ще доведе до оток на мозъка и на белите дробове, поради което той ще загине.

Вода

Дневната норма вода за човека е около 2-2.5 литра, но ако той изпие 3-4 пъти повече, това може да доведе до водна интоксикация, тоест до нарушаване на водно-солевия баланс.