Спортът „отменя“ катастрофалните последствия на системното преяждане

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2016 09:49

Спортът „отменя“ катастрофалните последствия на системното преяждане

С предстоящите коледни и новогодишни празници повечето българи се подготвяме за обилно похапване.

Периодът на празниците не е ограничен само до 1 ден, като прибавим и посещенията на близки и роднини, които с нетърпение ни очакват с отрупана трапеза, на повечето от нас им се събират най-малко по 2 преяждания дневно в дните около Коледа и Нова година, а преди това – още като се започне от Никулден.

Катастрофално ли е това здравето? Изглежда не, доколкото човек поддържа физическа активност. Това показват резултатите от ново проучване, представено наскоро.

Недостигът на физическа активност или пълната ѝ липса се свързват със затлъстяване и метаболитен синдром, на фона на който се развива и захарния диабет.

Предходни проучвания заключават, че увеличаването на аеробната активност може да предотврати развитието на метаболитен синдром в началната му фаза.

Възпалителните процеси в мастната тъкан и високите нива на мастни киселини играят ключова роля в развитието на свързано с инсулинова резистентност затлъстяване.

Дори и случайното прекаляване с количествата храна може да причини увреждане

Хората, които преяждат от време на време, също са изложени на риск от увеличаване на мастната тъкан и метаболитни аномалии.

А това означава, че само седмица преяждане може да има неблагоприятен ефект върху контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност, което увеличава риска от преддиабет.

От други проучвания обаче се установява, че физическата активност може да осигури защита срещу нарушаването на метаболизма, което бива последвано от преяждането.

Въпреки това как точно спортът влияе на структурата и функцията на мастната тъкан остава неясно.

Изследователи от университета на Мичиган очаквали да разберат какво се случва с мастната тъкан на хората, ако продължат да спортуват, дори и при системно преяждане с продължителност от една седмица, колкото всъщност траят общо коледните и новогодишните празници.

Пилотното проучване било проведено с 4-ма участници с нормално тегло на възраст между 21 и 26 години.
Изследователите предполагат, че редовната физическа активност, комбинирана със системно преяждане в рамките на седмица може да опази нормално състоянието на метаболизма, като запази липолизата – разграждането на мазнините, и да предотврати възпалението на мастната тъкан.

Участниците приемали 30% повече калории от обичайното в рамките на седмица. И продължили да спортуват както обикновено.

А това означава най-малко 2 часа и 30 минути аеробни упражнения, разпределени поне 6 дни в седмицата.
Изследователите измерили нивата на оралната глюкозната толерантност на участниците и взели проби от коремна мастна тъкан преди седмицата на системното преяждане и отново в края ѝ.

За измерване на възпалението били използвани възпалителните маркери за мастна тъкан, сред което основният е циркулиращият С-реактивен протеин.

Изглежда физическата активност намалява опасността от преяждане

При хора, които не тренират, възпалителните маркери в мастната тъкан трябва да нараснат след седмица на преяждане, но този път резултатът бил различен.

Вместо това, при участниците, които да припомним, са били физически активни, нямало признаци на възпаление в мастната им тъкан, и нямало промени в глюкозната толерантност или при химическото разграждане на мазнините, т.нар. процес на липолиза.

Авторите заключават, че техните констатации увеличават подкрепата на тезата, застъпена и в предходни проучвания за защитната роля на физическата активност що се отнася до метаболитния отговор на мастната тъкан в кратки периоди на преяждане.

Спортът „отменя“ катастрофалните последствия на системното преяждане
4.5 (89%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 7, 2016 09:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи