Спортна анорексия – защо интензивните тренировки са опасни

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 20:27

Спортна анорексия – защо интензивните тренировки са опасни

Акценти:

  • Спортна анорексия - интензивни тренировки
  • Психолози - мнение
  • Кости - плътност

Свързани:

„Хипергимназия“, „спортна булимия“, „атлетическа анорексия“… Не срещаме тези термини в медицинския справочник, но лекарите все по-често ги използват в практиката.

Така неофициално наричат компулсивната и излишната потребност от физически упражнения заради поддържане на ниско тегло. Така че това е тенденция в съвременното общество или диагноза? И с какво ни застрашава това?

Терминът спортна анорексия или хипергимназия използват в практиката си психолози и треньори.

Но в социалната мрежа за снимки Инстаграм хаштаговете с тези думи украсяват фотографиите на стройните хора в стегнати спортни дрехи, които се гордеят със своето тяло и всеки ден заявяват на света за своето поредно бягане.

Фитнесът е неизменна част от здравословния начин на живот. Но когато стане нещо повече, това вече е повод да обърнем внимание.

Прекаляването с тренировките може да доведе до анемия, артрит, проблеми със сърцето, отслабване на паметта, безплодие и дори летален изход.

Майката на 2 деца триатлонистката Натали Лоуренс разбрала какво е спортна анорексия от собствения си печален опит. Преди 8 години ѝ поставили диагноза „остеопения“ – заболяване на костите, което предшества остеопорозата.

Лоуренс имала нормално тегло, докато не започнала да тренира в една зала с гимнастичките. Техните изящни форми предизвиквали у спортистката желание да отслабне и да доведе своето тяло до идеално състояние.

Месеци наред тя ставала в 5 сутринта, за да преплува задължителните 6 километра, след това бягала по 3 часа или въртяла педалите на велосипеда, а след това отивала на фитнес.

Натали изключила от менюто си въглехидратите и млечните продукти, двойно намалила порциите храна. Периодично ѝ се случвали пристъпи на булемия.

Чуждите селфита от фитнес залите могат да доведат до болезнено пристрастяване към спорта.

В интервю споделя, че е активен, амбициозен човек, и нейният принцип е всичко или нищо. И желанието да тренира от сутрин до вечер скоро станало хронично.

Постоянно била изтощена, искала да спи. Приятелят ѝ я напуснал. Променила се, затворила се в себе си. Когато се отишла при родителите си, те изпаднали в шок от това колко била отслабнала.

Но сметнали, че това е нормално за професионалните триатлонисти, разказва спортистката.

Но изследванията показали, че у Натали значително се понижила плътността на костите на гръбнака, а нивото на хормоните ѝ съответства на нормите за момиче, което не е достигнало пубертета.

Лекарите потвърдили, че това заболяване е предизвикано от прекомерно увлечение по фитнеса и отказа от млякото.

Това някак приземило Лоуренс, и тя намалила тренировките, макар и, както преди, да прекалявала със спорта и участва в маратони, дори и през последните месеци.

И не смята, че от тази страст може да се отърве. И все още продължава да тренира, макар и да се старае да не се докарва до болестно състояние.

Нервната и спортната анорексия имат сходна психологическа природа

Днес психолозите са единни в мнението си, че нервната и спортната анорексия имат сходна психологическа природа и създават в живота на жертвите си илюзия за контрол.

Спортният психолог Джил Оуен смята, че такива платформи като Фейсбук и Инстаграм, популяризират хипергимназията.

Чуждите селфита от фитнес залите и мотивиращите цитати могат да доведат до болезнено пристрастяване към спорта, казва тя.

Клиничният психолог Нихара Краузе отбелязва, че разстройството се среща най-често при младите спортисти, и предлага едно решение на проблема – треньорите да контролират прекомерната активност на фитнес фанатиците…

Спортна анорексия – защо интензивните тренировки са опасни
4.5 (90.34%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 23, 2016 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи