Тиреотропен хормон, TSH

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 21:47

Тиреотропен хормон, TSH

Акценти:

  • Тиреотропин - нормални нива
  • Диагностично значение
  • Ранно откриване на заболявания на щитовидната жлеза

Свързани:

Диагностично значение

• Първичен тест за диференциална диагностика на патологии на щитовидната жлеза – диагностика на субклиничните стадии на първична хипо- и хипертиреоидизъм.
• Мониторинг на адекватността на хормонозаместителната терапия при първичен хипертиреоидизъм.
• Скрининг на бременни в 1-вия триместър за откриване на скрита хипофункция на щитовидната жлеза, потенциално опасно за плода. Контролно изследване при открита понижена функция – пожизнено 1-2 пъти годишно.
• Контролно изследване при открита дифузна токсична гуша – в продължение на 1,5-2 години 1-3 пъти/месечно.
• Състояния, свързани със забавено умствено и полово съзряване при деца, при сърдечни аритмии, миопатия, идиопатична хипотермия, депресия, алопеция, безплодие, аменорея, сексуална дисфункция – намалено либидо, хиперпролактинемия.

Тиреотропният хормон /TSH, ТТХ/ се синтезира от хипофизата и стимулира образуването на хормоните на щитовидната жлеза: Т3 – трийодтиронин и Т4 – тироксин.

Те отговарят за обмена на мазнините, белтъчините и въглехидратите в организма, за функцията на половата, сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт, а също и за психичните функции.

Тиреотропинът стимулира образуването на хормоните на щитовидната жлеза – Т3 и Т4, а когато тяхното ниво се повишава, те потискат секрецията на TSH – така работи принципа на регулацията с „обратна връзка“.

По този начин, нормата на TSH и на Т4, а също и на Т3 се намира в зависимост.

• Хипотиреоидизъм – понижена концентрация на Т3 и Т4.
• Хипертиреоза – повишена концентрация Т3 и Т4.
• Тиреотоксикоза – отравяне на организма с хормоните Т3 и Т4, вследствие на тяхната прекалено активна секреция.

Въпреки че щитовидната жлеза не синтезира TТХ, този хормон регулира нейната функция и поради неговите нива се проверяват заедно с щитовидните хормони.

Как се прави анализ на TТХ, така че да бъдат получени точни резултати?

1-2 дни преди даването на кръвна проба за изследване нивата на тиреотропина е необходимо изключването на всякакви физически натоварвания и спиране на тютюнопушенето.

Кръв за анализ на ТТХ се взема сутрин, на празен стомах. Ако е необходимо да се проследи изменението на нивата на този хормон, кръвта за анализ трябва да се дава по едно и също време на денонощието.

Контрол на нивата на хормона в кръвта е задължителен за пациенти с всякакви патологии на щитовидната жлеза. Освен това кръв за анализ на нивата на TSH е необходимо да се даде и за диагностика на заболявания.

Резултатът от анализа на нивата на ТТХ спомага да се узнае дали те са повишени, понижени или са в норма. Според препоръките на американските лекарски колегии е необходимо редовно да прави анализ на нивата на тиреотропина при жени над 50-годишна възраст.

Хормон TSH – нормални нива

Нормата на ТТХ при мъжете и жените, според различните стандарти, се различава, затова няма да приведем числови данни в настоящата статия.

За да узнаете нормалните показател на ТТХ за вашия организъм, е желателно да се обърнете към ендокринолог – той ще определи необходимите за вас нива на този хормон, а в случай на необходимост ще назначи и анализ на ТТХ.

При здравия човек нивата на тиреотропния хормон се изменят в рамките на денонощието – най-голяма е неговата концентрация в кръвта в ранното утро.

Важно е да се определи, както бе посочено по-горе, дали нивата на ТТХ съответстват на нормата при жени над 40-годишна възраст и при тези, които планират бременност, дори и да нямат абсолютно никакви оплаквания.

Тиреотропен хормон, TSH
4.4 (88.7%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 21:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи