Оказва се, че вероятността от зачеване зависи не само от здравето на мъжа и жената, но също и от други съпътстващи обстоятелства и в частност от това къде протича опитът за зачеване.

Норвежките учени провели изследване, резултатите от което показват, че сексът сред природата повишава вероятността от забременяване.

В рамките на изследването учените анкетирали влюбени двойки и съпрузи, част от които заченали потомство под открито небе, а друга – в по-традиционни условия.

Специалистите били изненадани, когато в резултат на анализа на получените данни установили, че участниците в анкетата, правили любов сред природата, имали успех със зачеването с 30% по-често от тези, които се опитвали да си „направят“ дете у дома.

До сега учените не са успели да изяснят напълно механизма на благотворното влияние на свежия въздух върху фертилността. Въпреки това те предполагат, че ефектът се дължи на кислорода, който сред природата е много повече, отколкото в обичайното градско жилище или в друго закрито помещение.

Кръвта на мъжа, когато е на открито сред природата, се насища с този газ, който на свой ред осигурява по-големи количества хранителни вещества на сперматозоидите.

Така те стават по-активни, а това означава и по-целеустремено се движат към яйцеклетката на жената, която на свой ред, също под въздействието на кислорода, става „по-гостоприемна“ за мъжките полови клетки. Учените предполагат, че по този начин зачеването протича по-ефективно.

Макар и да не е ясно, дали норвежките учени са стигнали до вярно заключение, е препоръчително двойките, които планират или „работят“ за дете да опитат да постигнат зачеване чрез интимни ласки сред природата.

Още повече, че времето вече се затопли и има много добри условия за разходки сред природата и в немного високите части на планините.

В тази връзка следва да се отбележи и направеното в края на миналата година откритие на британски учени. Изследователите определиха времето, в което се наблюдава пик на раждаемостта. Най-голям брой раждания в Англия и Уелс през изминалата година са били регистрирани през юли месец.

Именно тогава на бял свят са се появили 61422 бебета. За следващи по рекордна раждаемост месеци били обявени август, септември и октомври. Статистиката показва, че в тези периоди са се родили, съответно 60238, 60289 и 60519 деца.

А към периодите с ниска раждаемост учените отнасят февруари – 53437 деца и април – 55286.

Така става ясно, че повечето от зачеванията се осъществяват в края на есента и в началото на зимата. И ако повишената вероятност от настъпване на бременност в есенните месеци е ненапълно разбираема, то по-големите шансове за зачеване в зимния период са напълно обясними.

Според учените, много двойки планират дете за определен период от годината, когато той настъпи, те веднага „се хващат за работа“. Другата причина е в това, че през зимните месеци са най-големите празници, по време на които аптеките и магазините са затворени.

В резултат на което мъжете и жените принудително се отказват от контрацепция. С последното твърдение са съгласни и практикуващите лекари – статистиката показва, че пикът на абортите е в първите месеци след Коледа и Нова година.

Британските учени направиха и друго интересно откритие, свързано със сезонните пикове на раждаемостта. А именно, че през топлите месеци от годината вероятността от зачеване е по-малка, поради влошаване на качеството на мъжката сперма, поради много високите температури.

И в тази връзка, април миналата година е един от месеците с най-малко раждания във Великобритания, тоест най-малко деца са били заченати в периода юни-юли.