Диагностично значение

• Първичен тест за диференциална диагностика на патологии на щитовидната жлеза – диагностика на субклиничните стадии на първична хипо- и хипертиреоидизъм.
• Мониторинг на адекватността на хормонозаместителната терапия при първичен хипертиреоидизъм.
• Скрининг на бременни в 1-вия триместър за откриване на скрита хипофункция на щитовидната жлеза, потенциално опасно за плода. Контролно изследване при открита понижена функция – пожизнено 1-2 пъти годишно.
• Контролно изследване при открита дифузна токсична гуша – в продължение на 1,5-2 години 1-3 пъти/месечно.
• Състояния, свързани със забавено умствено и полово съзряване при деца, при сърдечни аритмии, миопатия, идиопатична хипотермия, депресия, алопеция, безплодие, аменорея, сексуална дисфункция – намалено либидо, хиперпролактинемия.

Тиреотропният хормон /TSH, ТТХ/ се синтезира от хипофизата и стимулира образуването на хормоните на щитовидната жлеза: Т3 – трийодтиронин и Т4 – тироксин.

Те отговарят за обмена на мазнините, белтъчините и въглехидратите в организма, за функцията на половата, сърдечно-съдовата система, на стомашно-чревния тракт, а също и за психичните функции.

Тиреотропинът стимулира образуването на хормоните на щитовидната жлеза – Т3 и Т4, а когато тяхното ниво се повишава, те потискат секрецията на TSH – така работи принципа на регулацията с „обратна връзка“.

По този начин, нормата на TSH и на Т4, а също и на Т3 се намира в зависимост.

• Хипотиреоидизъм – понижена концентрация на Т3 и Т4.
• Хипертиреоза – повишена концентрация Т3 и Т4.
• Тиреотоксикоза – отравяне на организма с хормоните Т3 и Т4, вследствие на тяхната прекалено активна секреция.

Въпреки че щитовидната жлеза не синтезира TТХ, този хормон регулира нейната функция и поради неговите нива се проверяват заедно с щитовидните хормони.

Как се прави анализ на TТХ, така че да бъдат получени точни резултати?

1-2 дни преди даването на кръвна проба за изследване нивата на тиреотропина е необходимо изключването на всякакви физически натоварвания и спиране на тютюнопушенето.

Кръв за анализ на ТТХ се взема сутрин, на празен стомах. Ако е необходимо да се проследи изменението на нивата на този хормон, кръвта за анализ трябва да се дава по едно и също време на денонощието.

Контрол на нивата на хормона в кръвта е задължителен за пациенти с всякакви патологии на щитовидната жлеза. Освен това кръв за анализ на нивата на TSH е необходимо да се даде и за диагностика на заболявания.

Резултатът от анализа на нивата на ТТХ спомага да се узнае дали те са повишени, понижени или са в норма. Според препоръките на американските лекарски колегии е необходимо редовно да прави анализ на нивата на тиреотропина при жени над 50-годишна възраст.

Хормон TSH – нормални нива

Нормата на ТТХ при мъжете и жените, според различните стандарти, се различава, затова няма да приведем числови данни в настоящата статия.

За да узнаете нормалните показател на ТТХ за вашия организъм, е желателно да се обърнете към ендокринолог – той ще определи необходимите за вас нива на този хормон, а в случай на необходимост ще назначи и анализ на ТТХ.

При здравия човек нивата на тиреотропния хормон се изменят в рамките на денонощието – най-голяма е неговата концентрация в кръвта в ранното утро.

Важно е да се определи, както бе посочено по-горе, дали нивата на ТТХ съответстват на нормата при жени над 40-годишна възраст и при тези, които планират бременност, дори и да нямат абсолютно никакви оплаквания.