Топ 3 най-ефективни противовирусни препарати срещу грип

Мария
Написана от Мария февруари 10, 2016 12:04

Топ 3 най-ефективни противовирусни препарати срещу грип

Акценти:

  • Грип - препарати
  • Противовирусни - показания
  • Ниска ефективност - рематандин

Свързани:

Производителите, предлагащи противовирусни препарати срещу грип и остри респираторни заболявания, съвременни и широко рекламирани по телевизията и по останалите медии изрично подчертават, че са ефективни и безопасни.

Но в практиката лекари и пациенти, използвайки тези препарати, често се убеждават в обратното.

Кои средства всъщност се отнасят към противовирусните, а кои от тях имат само спомагателен ефект или просто са безполезни?

Противовирусни препарати

Днес лекарствата, въздействащи пряко върху вирусите не са толкова много. Основните противовирусни срещу се разделят на групи:

1. Първата – това е тази на цикличните амини, към които се отнася рематандинът, който може да се намери в почти всяка българска аптека и на сравнително достъпна цена.

Това лекарствено средство е ефективно срещу грипа от типа А, макар и по данни на лекарите през тази година да е с по-ниска ефективност в сравнение с предходни години.

2. Втората група средства са инхибиторите невраминидазата – специфичен вирусен ензим, които ефективно потискат вирусите от типа А и В.

Към тях се отнасят реленца /занимивир/ в инхалационна форма. Препаратът се прилага при тежки усложнения от грипа.

Вторият препарат тамифлу /оселтамивир/ се прилага при тежко протичане на грипа от типа А и В, особено в рисковите групи. Тези препарати имат противопоказания и странични ефекти, но същевременно ефективността им е доказана.

Какво може да се дава на деца?

Много по-труден е подборът на препарати срещу грип за деца. Повечето противовирусни препарати са показни само за възрастни и за по-големи деца, като имат предвид сериозните странични ефекти и усложнения.

За деца над 1 година е показна специалната форма ремантадин – орвирем под формата на сироп, в който активното вещество е с по-ниска токсичност, но пък ефективността му е запазена, за съжаление, трудно се намира по родните аптеки.

Препаратът се прилага по специална схема, при остри респираторни вирусни инфекции не се назначава. Обикновеният ремантадин се предписва на деца над 7-годишна възраст.

Препаратът тамифлу се използва при деца над 1 година, като строго се отчитат показанията и възможните противопоказания.

На тази възраст се използва под формата на прах за получаване на суспензия, при деца над 12 години може да се използва и на капсули.

Важно е да се има предвид, че тези препарати влияят неблагоприятно на стомашно-чревния тракт, на черния дроб, на бъбреците и са приложими при само тежко протичащ грип от първите часове на разболяването.

Тези препарати се назначават единствено от лекар и то при доказан грип.

Други видове препарати

3. Днес има данни, че при грип А притежават ефективност препарати като арбидол или ингавирин, но са руски и трудно могат да се намерят по българските аптеки.

Според клинични специалисти, използващи тези препарати в практика, и по данни от научни статии в руски медицински издания препаратите имат ефект.

Но мащабни, рандомизирани изследвания не са провеждани с тях, макар и да е известно, че не дават странични ефекти при приема.

Масови данни за това в каква степен понижават негативните ефекти при грип и намаляват продължителността на заболяването – засега няма.

Поради тази причина използването на тези препарати трябва да бъде изключително внимателно, особено ако съответния пациент е в рисковата група.

Тази статия има за цел да информира читателите на Lechenie.bg какви противовирусни препарати са ефективни срещу грипа, но те се прилагат само при усложнено протичане на вирусната инфекция и само по лекарско предписание.

Топ 3 най-ефективни противовирусни препарати срещу грип
4.6 (92.44%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 10, 2016 12:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи