Производителите, предлагащи противовирусни препарати срещу грип и остри респираторни заболявания, съвременни и широко рекламирани по телевизията и по останалите медии изрично подчертават, че са ефективни и безопасни.

Но в практиката лекари и пациенти, използвайки тези препарати, често се убеждават в обратното.

Кои средства всъщност се отнасят към противовирусните, а кои от тях имат само спомагателен ефект или просто са безполезни?

Противовирусни препарати

Днес лекарствата, въздействащи пряко върху вирусите не са толкова много. Основните противовирусни срещу се разделят на групи:

1. Първата – това е тази на цикличните амини, към които се отнася рематандинът, който може да се намери в почти всяка българска аптека и на сравнително достъпна цена.

Това лекарствено средство е ефективно срещу грипа от типа А, макар и по данни на лекарите през тази година да е с по-ниска ефективност в сравнение с предходни години.

2. Втората група средства са инхибиторите невраминидазата – специфичен вирусен ензим, които ефективно потискат вирусите от типа А и В.

Към тях се отнасят реленца /занимивир/ в инхалационна форма. Препаратът се прилага при тежки усложнения от грипа.

Вторият препарат тамифлу /оселтамивир/ се прилага при тежко протичане на грипа от типа А и В, особено в рисковите групи. Тези препарати имат противопоказания и странични ефекти, но същевременно ефективността им е доказана.

Какво може да се дава на деца?

Много по-труден е подборът на препарати срещу грип за деца. Повечето противовирусни препарати са показни само за възрастни и за по-големи деца, като имат предвид сериозните странични ефекти и усложнения.

За деца над 1 година е показна специалната форма ремантадин – орвирем под формата на сироп, в който активното вещество е с по-ниска токсичност, но пък ефективността му е запазена, за съжаление, трудно се намира по родните аптеки.

Препаратът се прилага по специална схема, при остри респираторни вирусни инфекции не се назначава. Обикновеният ремантадин се предписва на деца над 7-годишна възраст.

Препаратът тамифлу се използва при деца над 1 година, като строго се отчитат показанията и възможните противопоказания.

На тази възраст се използва под формата на прах за получаване на суспензия, при деца над 12 години може да се използва и на капсули.

Важно е да се има предвид, че тези препарати влияят неблагоприятно на стомашно-чревния тракт, на черния дроб, на бъбреците и са приложими при само тежко протичащ грип от първите часове на разболяването.

Тези препарати се назначават единствено от лекар и то при доказан грип.

Други видове препарати

3. Днес има данни, че при грип А притежават ефективност препарати като арбидол или ингавирин, но са руски и трудно могат да се намерят по българските аптеки.

Според клинични специалисти, използващи тези препарати в практика, и по данни от научни статии в руски медицински издания препаратите имат ефект.

Но мащабни, рандомизирани изследвания не са провеждани с тях, макар и да е известно, че не дават странични ефекти при приема.

Масови данни за това в каква степен понижават негативните ефекти при грип и намаляват продължителността на заболяването – засега няма.

Поради тази причина използването на тези препарати трябва да бъде изключително внимателно, особено ако съответния пациент е в рисковата група.

Тази статия има за цел да информира читателите на Lechenie.bg какви противовирусни препарати са ефективни срещу грипа, но те се прилагат само при усложнено протичане на вирусната инфекция и само по лекарско предписание.