Топ 3 причини защо рисуването е страшно полезно и как да се научите

Мария
Написана от Мария август 3, 2016 00:58

Топ 3 причини защо рисуването е страшно полезно и как да се научите

Не умеете да рисувате, но винаги сте искали да се научите? Тази статия ще стане първата стъпка към вашето обучение.

От нея ще научите експертни мнения, защо едни рисуват от раждането си, а други не, какво е нужно да направите, за да се научи да рисувате и какви бонуси ще ви даде рисуването в живота.

Помните ли защо героят в Малкия принц са отказа от блестяща кариера на художника? Вярно – възрастните не разбрали и не оценили неговия питон отвътре и отвън.

Ако рисувате питон, поглъщащ слон, а ви се получава шапка.
И да започнем с отговора на първия въпрос.

През 2010-та година Ребека Чембърлейн и нейните колеги от Университетския колеж на Лондон решили да изяснят защо едни хора рисуват от раждането, а други не.

Оказва се, че хората, които не умеят да рисуват, виждат не така, както художниците. Гледайки към предмет, те неправилно оценяват неговия размер, форма и цвят. Именно затова и на тях не им се получава точно да пренесат на хартия видимият обект.

Освен това предразположеността към изобразително изкуство зависи от паметта. Хората, които не умеят да рисуват, например не могат да запомнят ъгъла между линиите, и съответно да го въплътят на рисунката.

Мнението на експерта – в детството рисуват абсолютно всички. Но някои са надарени по-малко. Едни просто се влюбват в рисуването, докато други не.

Тези, които се влюбват впоследствие стават и художници. Ако разбира се проявяват трудолюбие и упоритост и ако не полагат житейски грижи да заглушат любовта към творчеството.

При художниците е по-развито зрителното възприятие и те по-добре определят какъв елемент да нарисуват, а кой могат да пропуснат.
Има само един метод човек да се научи да рисува – има само един верен път да се научите да рисувате – естественият.

И няма нищо общо с естетиката или техниката. И е пряко свързан с верността и точността на наблюденията, които пък предполагат физически контакт с най-разнообразни обекти посредством всички 5 чувства.

Поддръжниците на метода на дясното полукълбо също смятат, че тайната се крие в главата. Но причината за неумението на някои хора да рисуват наричат това, което в процеса на художественото творчество те погрешно задействат лявото, рационално, полукълбо на мозъка.

Всъщност според някои експерти всички хора могат да рисуват. Просто някой още не знае за това. Така е устроена системата на възпитание на нашия свят, която поощрява развитието на логическо мислене и много малко внимание се отделя на интуитивното творческо развитие на личността.

Защо си струва човек да се научи да рисува?

1. Развива мозъка

На първо място рисуването развива когнитивните функции. Благодарение на рисуването се подобрява възприятието, зрителната памет, фината моторика. То помага човек да се вглежда по-дълбоко в детайлите, да изучават предметите всестранно.

2. Повишава самооценката

Човек става по-уверен в себе си. Страхът да покажеш своите работи и да бъдеш непонятен е неизбежен. Всеки художник минава през него. Но с времето се изгражда имунитет към несправедлива критика.

3. Като начин на медитация

Много хора го сравняват с медитация. Художественото творчество позволява на човек да се отпусне, да навлезе в състояние на потока. Художниците отбелязват, че рисувайки се откъсват от околния свят, в главата им няма място за битови мисли.

Топ 3 причини защо рисуването е страшно полезно и как да се научите
4.5 (89.38%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 3, 2016 00:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи