Топ 5 вида сол – коя от тях е най-полезна и богата на минерали

Мария
Написана от Мария юли 17, 2017 06:48

Топ 5 вида сол – коя от тях е най-полезна и богата на минерали

Акценти:

  • Сол - полезна
  • Минерали - йоден дефицит
  • Микроелементи - количество

Свързани:

Какви видове сол най-често се използват за приготвяне на ястия, по какво се отличават една от друга и има ли някаква полза от тях.

Макар и навсякъде да пишат, че солта е вредна и че е най-добре да се откажем от нея, повечето хора все пак я използват за приготвяне на различни ястия.

Но има различни видове сол и от Lechenie.bg решихме да проучим коя от тях се смята за най-безопасна и може би дори полезна.

1. Трапезна

Най-често за приготвяне на ястия се използва обикновена трапезна сол.

Недостатъкът е, че при обработване и почистване от нея се отделя голямо количество примеси и полезни микроелементи.

И остава само чист натриев хлорид – 97% и дори повече.

Освен това става много фина и кристалите ѝ се слепват.

За да се избегне това в нея се добавят различни вещества, т.нар. противослепващи агенти, за да не става на буци.

В малки количества тези вещества не са опасни за здравето.

За увеличаване на ползата от този вид сол, се обогатява с йод.

Така в много държави по света, включително и у нас, се води ефективна борба с йодния дефицит сред населението.

2. Морска

Произвежда се, чрез изпарение на морската вода.

Подобно на трапезната сол, представлява основно само натриев хлорид.

В зависимост от това къде се събира и как се обработва, обикновено съдържа известно количество микроелементи като калий, желязо и цинк.

Колкото по-тъмна е морската сол, толкова по-голяма е концентрацията на примеси и микроелементи в нея.

Морската сол е по-едро зърнеста от рафинираната, затова ако посипете вече готово ястие, може да има по-изразен вкус в сравнение с рафинираната.

Микроелементите и примесите в морската сол също влияят на вкуса, но това вече зависи от марката.

3. Хималайска розова

Добива се в Пакистан, често съдържа следи от железен оксид, на което дължи характерния си розов цвят.

Съдържа и малко количество калций, желязо, калий и магнезий.

В нея има по-малко натрий, отколкото в обикновената сол.

Много смятат, че тази сол е по-ароматна, макар и това да е едва забележимо.

Основна разлика на хималайската сол е цветът, който се използва от готвачите за украса на ястията.

4. Черна

Тази сол е позната на северните народи.

Обикновена каменна сол са смесвали с ръжено брашно, понякога са добавяли билки – мента, чубрица.

В тази сол се съдържат магнезий, калий, калций, тя не е толкова солена на вкус колкото обикновената, в нея се съдържа по-малко натриев хлорид.

Смята се, че черната сол помага за справяне със запека, облекчава образуването на газове, действа като адсорбент.

5. Келтска

Първоначално произвеждана във Франция, има сивкав цвят, а също и съдържа малко вода, затова е леко влажна.

Келтската сол съдържа следи от минерали и малко по-малко натрий от обикновената.

Смята се, че притежава полезни свойства, укрепва имунитета и подобрява мозъчната функция.

В коя сол се съдържат най-много минерали?

В келтската сол се съдържа най-малко натрий и най-голямо количество калций и магнезий. В хималайската сол има най-много калий.

За предпочитане са тези 2 вида сол. Но трябва да има предвид, че съдържащите се в тях вещества са много малко.

Например, в келтската сол се съдържа едва 0.3% магнезий.

За да си набавим необходимото количество от този минерал, трябва да изяждаме по 100 грама сол, а препоръчителното количество е не повече от 10-15 грама.

Топ 5 вида сол – коя от тях е най-полезна и богата на минерали
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария юли 17, 2017 06:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи