Какви видове сол най-често се използват за приготвяне на ястия, по какво се отличават една от друга и има ли някаква полза от тях.

Макар и навсякъде да пишат, че солта е вредна и че е най-добре да се откажем от нея, повечето хора все пак я използват за приготвяне на различни ястия.

Но има различни видове сол и от Lechenie.bg решихме да проучим коя от тях се смята за най-безопасна и може би дори полезна.

1. Трапезна

Най-често за приготвяне на ястия се използва обикновена трапезна сол.

Недостатъкът е, че при обработване и почистване от нея се отделя голямо количество примеси и полезни микроелементи.

И остава само чист натриев хлорид – 97% и дори повече.

Освен това става много фина и кристалите ѝ се слепват.

За да се избегне това в нея се добавят различни вещества, т.нар. противослепващи агенти, за да не става на буци.

В малки количества тези вещества не са опасни за здравето.

За увеличаване на ползата от този вид сол, се обогатява с йод.

Така в много държави по света, включително и у нас, се води ефективна борба с йодния дефицит сред населението.

2. Морска

Произвежда се, чрез изпарение на морската вода.

Подобно на трапезната сол, представлява основно само натриев хлорид.

В зависимост от това къде се събира и как се обработва, обикновено съдържа известно количество микроелементи като калий, желязо и цинк.

Колкото по-тъмна е морската сол, толкова по-голяма е концентрацията на примеси и микроелементи в нея.

Морската сол е по-едро зърнеста от рафинираната, затова ако посипете вече готово ястие, може да има по-изразен вкус в сравнение с рафинираната.

Микроелементите и примесите в морската сол също влияят на вкуса, но това вече зависи от марката.

3. Хималайска розова

Добива се в Пакистан, често съдържа следи от железен оксид, на което дължи характерния си розов цвят.

Съдържа и малко количество калций, желязо, калий и магнезий.

В нея има по-малко натрий, отколкото в обикновената сол.

Много смятат, че тази сол е по-ароматна, макар и това да е едва забележимо.

Основна разлика на хималайската сол е цветът, който се използва от готвачите за украса на ястията.

4. Черна

Тази сол е позната на северните народи.

Обикновена каменна сол са смесвали с ръжено брашно, понякога са добавяли билки – мента, чубрица.

В тази сол се съдържат магнезий, калий, калций, тя не е толкова солена на вкус колкото обикновената, в нея се съдържа по-малко натриев хлорид.

Смята се, че черната сол помага за справяне със запека, облекчава образуването на газове, действа като адсорбент.

5. Келтска

Първоначално произвеждана във Франция, има сивкав цвят, а също и съдържа малко вода, затова е леко влажна.

Келтската сол съдържа следи от минерали и малко по-малко натрий от обикновената.

Смята се, че притежава полезни свойства, укрепва имунитета и подобрява мозъчната функция.

В коя сол се съдържат най-много минерали?

В келтската сол се съдържа най-малко натрий и най-голямо количество калций и магнезий. В хималайската сол има най-много калий.

За предпочитане са тези 2 вида сол. Но трябва да има предвид, че съдържащите се в тях вещества са много малко.

Например, в келтската сол се съдържа едва 0.3% магнезий.

За да си набавим необходимото количество от този минерал, трябва да изяждаме по 100 грама сол, а препоръчителното количество е не повече от 10-15 грама.