Уиски

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 12:11

Уиски

Акценти:

  • Уиски
  • Произход
  • Полезни свойства
  • Състав

Свързани:

Уискито се отнася към категорията на силните алкохолни напитки, които се добиват от различни видове зърнени култури чрез малцоване, ферментация и дестилация и дълго съхранение в специални дъбови бъчви.

Зърната, които е прието да се използват за получаването на уиски са на ечемика, пшеницата, царевицата или на ръжта.

Алкохолното съдържание в тази напитка достига 40-50 обемни процента /алкохолни градуса/. Но съществуват и разновидности на уискито, чиито обемни проценти достигат до 60.

Напитката има характерен светлокехлибарен цвят, захар в нея или отсъства напълно или се съдържа в малки количества.

Исторически основните производители на уиски са тези страните, които с право могат да бъдат наречени негови изобретатели. Това са Ирландия и Шотландия.

Въпреки това въпросът е в коя от тези две страни първо е било открито уискито. Този въпрос продължава да бъде открит и споровете между двете държави продължават с цел да доказване на своето първенство.

Но най-ранното споменаване на алкохолната напитка датира от 1494 г. и то е направено от шотландски монаси. Въпреки това уиски се произвежда повече от 1000 години, но е било използвано за медицински цели само в манастирите.

Неговата чудотворна сила била толкова голяма, че го наричали „жива вода“ или „Aqua vitae“.

Полезни свойства

Премерената употреба на уискито в действителност може да бъде единствено полезна за човешкия организъм. Именно благодарение на полезните си свойства тази напитка е станала толкова популярна преди хиляда години в монашеските среди.

Ако човек се придържа към препоръките за употреба на около 30 грама уиски дневно, то рискът от възникване на инфаркт значително би се понижил. В тази връзка съвсем не е изнедващо, че шотландците добавят тази напитка почти навсякъде – в сокове, чайове, в кафета и др.

Поради високото си алкохолно съдържание уискито притежава отлични антисептични и противовъзпалителни качества. Изключително полезни са билковите настойки и компреси, в които се прилага уиски.

Тинктурата от уиски с бяла градинска ружа е незаменимо лекарствено средство при различни заболявания на горните дихателни пътища, тъй като спомага за по-лесното отделяне на храчките и има противовъзпалително действие.

За приготвянето на тинктура от бяла градинска ружа е необходимо 20 грама от тази билка да се залее с 500 мл уиски, след което получената лекарствена напитка се оставя на тъмно място, където се съхранява около 10 дни. След това се приема три пъти дневно по 10-15 капки.

Диуретично, стимулиращо и тонизиращо действие има настойката от корен на дивисил, приготвена на основата на уиски. За направата ѝ са необходими 100 грама корен от билката и 300 мл уиски.

Отлично средство за понижаване на кръвното налягане и за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система е тинктурата от зелени орехи, изготвена на основата на уиски.

Противопоказания при употребата на уиски

Въпреки множеството си полезни свойство уискито е силна алкохолна напитка. От това следва, че неумереното му потребление непременно би се отразило негативно на нормалното функциониране на човешкия организъм.

Честото приемане на уиски големи количества е силно непрепоръчително, тъй като е възможно развитието на силна интоксикация, която впоследствие е възможно да прерасне в алкохолизъм.

Изключителна вреда прекаляването с тази алкохолна напитка нанася на черния дроб и бъбреците, вследствие на което се нарушава функцията на тези органи, а в някои случаи се достига и до прекратяване на тяхното функциониране.

Уиски
4.5 (90.55%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 12:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи