„Умни таблетки“ – защо здрави хора да приемат допинг за мозъка

Мария
Написана от Мария септември 15, 2015 12:57

„Умни таблетки“ – защо здрави хора да приемат допинг за мозъка

Акценти:

  • Мозъчен допинг - ефективност
  • Странични ефекти - проявления
  • Специални таблетки - официални мероприятия

Свързани:

„Открито“ е първото лекарство за … напълно здрави хора. Защо е необходим изобщо такъв препарат?

Допинг за мозъка

Учените потвърждават, че подобрява способностите за съсредоточаване, спомага за по-бързото решаване на сложни тестове, като това доставя удоволствие.

И дори пробужда творческите способности. Освен това препаратът е практически безопасен, страничните му ефекти за редки и леки. В действителност до появата на този препарат са съществували още няколко допинга за мозъка.

Но учените не били сигурни в тяхната безопасност.

Какви е този допинг за мозъка и на кой е нужен той? Обикновено се използва от хора, които се подлагат на големи умствени натоварвания.

Обикновено това е свързано с обучение или извършване на някакви интелектуални дейности.

„Подобни препарати не са немалко и притежават множество различни ефекти, въздействайки върху централната нервна система. С това е свързано и тяхното лечебно действие“ – коментират лекари невролози.

Първоначално такива лекарства са се използвали за лечение на заболявания, но сега се прилагат и върху относително здрави хора, изпитващи големи натоварвания върху централната нервна система.

На деца обикновено се назначават с цел коригиране на понижената им способност да възприемат информация. Да реши необходими ли са на детето или на възрастния такива лекарства е длъжен лекар. Той ще подбере оптимално средство и правилна схема на лечение.

Спорове около лекарствата за здрави отдавна се водят сред лекарите.

Във Великобритания, дори е базирана влиятелна група от международни лобисти, мечтаещи да поставят целия свят на фармацевтични „колела“. Те твърдят, че това е неизбежното бъдеще на човечеството.

С тяхна помощ хората ще повишат интелекта си, ефективно ще се отпускат, по-добре ще се наспиват, целенасочено ще променят настроението си – с какво в такъв случай тези препарати ще се отличават от наркотиците, е трудно да се разбере.

Първият опит да се тества общественото мнение що се отнася до пускането на такива лекарства на пазара е била предприета още през 2008-ма година.

Тогава най-известното научно списание Nature пуснало на интернет страницата си шеговито проучване под формата на комикс – за това колко често неговите читатели пият „допинг за мозъка“. 20% от 1400 анкетирани признали, че приемат такива.

Но потенциално за масовото използване на такива препарати били 80%. И най-изненадващото е, че 69% били съгласни да ги приемат, дори ако биха навредили на здравето им.

Повечето били готови да ги дават и на своите деца, при условие че и техните съученици ги приемат. А защо моето дете е необходимо да се представя по-зле в училище, при положение че неговите връстници приемат „умни таблетки“?

Още в СССР партийните босове приемали специални таблетки, за да не се напиват на официалните мероприятия, разказват български специалисти по заболявания на черния дроб.

Но тяхното широко използване се е ограничавало, поради множеството им странични ефекти. Напълно е разбираемо, те да се приемат от представителите на специалните служби.

Но защо му е на обикновения човек да ги пие. Лекарите предупреждават, че това е опасно, тъй като се предполага силно предозиране с алкохолните напитки и в резултат токсично увреждане на черния дроб и панкреаса.

Ще успеем ли да се въздържим от такива фармацевтични съблазни, макар и те да ни правят по-добри и по-умни?

Спортистите не успяха и прекратяват употребата на допинг само под страх от дисквалификация и край на кариерата.

„Умни таблетки“ – защо здрави хора да приемат допинг за мозъка
4.4 (87.39%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2015 12:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи