Увеличава ли средиземноморската диета продължителността на живота

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 19:40

Увеличава ли средиземноморската диета продължителността на живота

Акценти:

  • Скъсяват ли се теломерите и при здравите хора?
  • Включва ли средиземноморската диета употреба на алкохол?
  • Кои са факторите, които допринасят за скъсяването на теломерите?
  • Противовъзпалителни ли са повечето храни, които включва Средиземноморската диета?

Свързани:

Според ново проучва придържането към средиземноморска диета спомага за удължаване на живота. Хората, които спазват такъв хранителен режим са с по-дълги теломери, за които е установено, че са фактор за по-бавно стареене и значително по-малко заболявания.

И резултатите от предходни научни изследвания са показвали, че спазването на средиземноморска диета е свързана с редица ползи за здравето, като намалява значително риска от ранно настъпване на смърт и от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Хората, които се придържат към този режим на хранене, консумират предимно зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения /като боб, грах и леща/ и най-вече /непреработени/ зърнени храни.

Средиземноморската диета също включва и прием на по-големи количества зехтин. А храните източници на наситени мазнини като мляко, млечни продукти и меса, включително и пилешко се ограничават, умерено се консумира риба.

И редовно, но също умерено се консумира алкохол, особено вино по време на хранене.

Теломерите са разположени в краищата на хромозомите /подобно на пластмасовите накрайници на връзките на обувките/с цел предотвратяване на накъсването и сливането на генетичните кодове, които те съдържат /хромозомите/.

При здравите хора теломерите се скъсяват постепенно през целия живот на човека. Тяхната дължина намалява наполовина от ранна детство до зрелостта и още веднъж този процес се повтаря в много напреднала възраст.

Така късите теломери са свързани с по-ниска продължителност на живота и по-голям риск от развитие на заболявания, свързани с напредването на възрастта.

Фактори от начина на живот на човека като затлъстяване, тютюнопушене и консумация на подсладени напитки.

При всички хора, при които са налице тези фактори имат по-къси теломери, отколкото обикновено имат хората в тази възраст. За оксидативния стрес и възпалителните процеси също е установено, че ускоряват скъсяването на теломерите.

Като се има предвид, че плодовете, зеленчуци и ядки – основните храни, от които всъщност се и състои Средиземноморската диета – са добре известни с своето антиоксидантно и противовъзпалително действие, екип от американски учени започва проучване с цел установяване дали спазването на средиземноморска диета е свързано с удължаване на живота.

Те анализират данните за 4676 жени на средна възраст в добро здравословно състояние. Информацията за тях те вземат от най-мащабното проучване, провеждано в САЩ, което проследява здравословното състояние на повече от 120 000 медицински сестри от 1976 г.

Участничките в това мащабно научно изследване попълвали въпросници за хранителните им навици и храните, които консумират и давали кръвни проби за измерване на нивата на теломерите.

Хранителният режим на всяка от участничките се оценявал въз основа на скала от 0 до 9. В зависимост от близостта на консумираните групи храни от тях със спазването на средиземноморската диета.

След корекция на други оказващи влияние фактори, резултатите показват, че колкото по-близък е хранителния режим на конкретната участничка до средиземноморската диета, толкова по-дълги са нейните теломери.

Всяка една точка от посочената по-горе скала отговаря на остаряването на тези крайни участъци от хромозомите с 1.5 години. При 9 са най-дълги теломерите на участничките, тоест най-близо до средиземноморската диета.

Въпреки това, нито една от групите храни не се свързва с изменение на дължината на теломерите, което подчертава значението от разглеждането на хранителните навици в тяхната съвкупност, а не само на отделните групи храни като пълнозърнести например.

Увеличава ли средиземноморската диета продължителността на живота
4.5 (89.55%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 19:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи