Увеличава ли стресът риска от автоимунни заболявания?

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 20:15

Увеличава ли стресът риска от автоимунни заболявания?

Акценти:

  • Съществуват ли начини човешкият организъм да бъде защитен от високите нива на кортизола?
  • Прилагането на стероиди при автоимуните предизвиква ли влошаване на симптомите?
  • Причина ли е хроничния стрес за увеличаване на броя на клетките, провокиращи възпалителни процеси?

Свързани:

Стресът предизвиква хаос в ума и тялото. Например психологическият стрес е свързан с повишен риск от депресия, сърдечни и инфекциозни заболявания. Но досега не е било известно как точно влияе на болестите и на общото здравословно състояние на организма.

Обикновено стресът предизвиква верижна реакция в тялото, която включва освобождаването на хормона кортизол и подпомага организма да се справи със стресовите ситуации.

Кортизолът също спомага за регулиране на имунната реакция. В малки дози, телесната реакция има предпазно действие, докато високи или по-безмилостни количества стрес има обратния ефект.

Редица изследвания свидетелства за това как хроничния стрес може да увреди способността на организма да регулира имунната функция.

Авторите на повечето от тях откриват, че автоимунитетът възниква в резултат на хроничен стрес, който променя ефективността на кортизола по отношение на регулиране на имунната функция, понеже намалява чувствителността на тъканите към хормона.

Конкретно, имунните клетки стават нечувствителни към регулаторното въздействие на кортизола. На свой ред, постоянните възпалителни процеси подпомагат развитието на автоимунитет.

Освен това, изследователите са открили, че излагането на високи нива на кортикостерон, еквивалентът на кортизола при гризачи, чрез симулиране на хроничен стрес, намалява броя на имунните клетки.

Това увеличава броя на клетките, които предизвикват възпалителни увреждания в сравнение с тези, притежаващи инхибиращо действие.

Този механизъм е бил по-силно изразен при гризачите от женски пол и може да обясни отчасти по-високите темпове на автоимунни заболявания при жените, отколкото при мъжете.

Това проучване също потвърждава предишни изследвания, от които се установява, че голяма част, до 80% от пациентите, са били изложени на необичайно голям емоционален стрес, преди началото на заболяването.

За съжаление, не само стресът причинява болести, но и самото възникване на заболяване предизвиква значителен стрес при пациентите, ката така се създава порочен цикъл.

Авторите на проучването са на мнение, че съществуват начини организмът да бъде защитен от високите нива на кортизол. Така може да се предотврати влошаването на автоимунните заболявания при излагане на хроничен стрес.

Но прилагането на стероиди за лечение може да доведе до влошаване на техните симптоми.

Следователно, въпреки че стероидите са едно от средствата за третиране на хронично възпаление, прилагането на такава терапия, особено при пациенти, страдащи от хроничен стрес, трябва внимателно да се претеглят ползите и евентуалните странични ефекти.

Увеличава ли стресът риска от автоимунни заболявания?
4.5 (89.66%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 20:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи