Вътрешен глас – ето кога вътрешните диалози се превръщат в проклятие

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 20:00

Вътрешен глас – ето кога вътрешните диалози се превръщат в проклятие

Акценти:

  • Деструктивен диалог - решение
  • Разговор - вътре в главата
  • Необходимост - монолог

Свързани:

Ние непрекъснато общуваме сами със себе си – анализираме, спомняме си, ругаем се, дори спорим! Полезни ли са вътрешните диалози?

Интересното е, че много хора смятат такива разговори за не съвсем нормални и казват, че гласовете в главата са повод да се потърси лекарска помощ. И то бързо, гласът – да, но диалогът със самия себе си, това е нещо абсолютно естествено нещо.

Плюсовете на диалозите

Разговорът със самия себе си може да се превърне в репетиция за някакво събитие. Да кажем, ако ви предстоят важни преговори и вие нервничите по този повод, можете мислено да изиграете своята роля и ролята на другите участници. Тогава в реалните преговори ще бъде по-лесно.

Анализирайки ситуацията вътрешно на глас, по-добре започваме да разбираме случващото се. Това помага за справянето с емоционалните преживявания и за намаляване на стреса.

Когато се съмняваме в нещо, ние вътрешно насърчаваме себе си – Давай, ти можеш. Тоест мотивираме преодоляване на трудностите. А когато преодоляваме, надаряваме себе си с похвала, повдигаме самооценката си.

Дори спорът със самия себе си може да бъде от полза. Това позволява да видите ситуацията от всички страни и в края на краищата да стигнете до правилно решение.

Лъжичка катран

Но някои хора си наговарят излишни неща. И тогава конструктивният диалог се превръща в деструктивен. Ето само няколко примера как не трябва да говорите със себе си.

Зацикляне върху негативните мисли:

Постоянно ругаене, обвинения, критика, оплакване от живота, да се смяташ за най-нещастния на света. Това е директният път към депресията и неврозата. Тъй като вие подривате вярата в себе си и се поставяте в позиция на жертва.

Безкрайно преживявате събитията от отдавна отминали дни – Ах, защо така постъпих! Заради всичко се случи точно така както не трябваше! Какъв е смисълът човек да се рови в миналото? Него вече го няма.

Такива мисли ви разсейват от настоящето. Животът преминава покрай вас, а заедно с това и нови познанства, работа, възможности.

Прекомерно рефлексиране и затваряне в себе си – това отнема много сили и енергия. Например, вместо да се решат насъщните задачи – да се запише детето в музикално училище, да се направи ремонт, да се изчисти жилището, вие живеете в измислен свят.

Дете? Родител? Пораснал?

Какво ще бъде общуването със самите вас – приятно или разрушаващо – зависи само от вас. Всичко е както в общуването с други хора – или подбирате думи, които няма да наранят събеседника, или удряте по болезненото или откровено влизате в спор.

Но има един трик, който ще ви помогне да превърнете деструктивният диалог в конструктивен. Как обикновено разговаряме вътре в главата си?

Или се държим като деца – „Искам – дреха, кола, апартамент!“ Или като строги родители – „Не трябва – ти си дебела в тази рокля“ или „Каквото и да искаш – още не си спечелила за кола и апартамент“. Получава се така, че една наша част иска нещо, а другата не ѝ позволява.

Така че е необходимо в главата да се появи трети събеседник – възрастен, който да прекрати този конфликт – „Трябва ти нова блуза, но нека да разгледаме всички варианти“ или „Апартаментите сега поевтиняха“.

„Да опитаме да спечелим поне за един“. Тоест задачата на възрастния е да предложи решение, да премине от аз искам към аз мога.

Вътрешен глас – ето кога вътрешните диалози се превръщат в проклятие
4.5 (89.58%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 15, 2016 20:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи