Връзката между деменцията и витамин D е потвърдена

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:08

Връзката между деменцията и витамин D е потвърдена

Акценти:

  • Какви са оптималните нива на витамин D за поддържане на добро общото здравословно състояние?
  • Как витаминът осъществява полезното си действие за мозъка?
  • Излагането на слънце ли е единственият начин за набавяне на витамин D?

Свързани:

Доказано е, че витамин D подобрява състоянието на пациентите, страдащи от редица невродегенеративни заболявания като деменция и най-тежката форма на болестта на Алцхаймер, от която са заболели според данните от различни източници около 5 млн. души в Европейския съюз.

Според най-новите статистически данни относно причините за настъпването на смъртта, болестта на Алцхаймер се нарежда в топ 3 на болестите убийци, непосредствено след сърдечно-съдовите заболявания и рака, с която дефицитът на витамин D е свързан.

Учените смятат, че половината от населението на ЕС е изложено на риск от недостиг на витамин D.

Според прогнозите това съотношение при възрастните хора ще достигне над 95%. Въпреки че със сигурност не е единствената причина за деменция, съществуват научни доказателства, които сочат, че витамин D е сред факторите от съществено значение за успешната превенция на заболяването.

Голяма част от мозъчната тъкан съдържа рецептори на витамин D и когато те се активират от него, се улеснява растежът на нови неврони.

Учените също така смятат, че оптималните нива на витамина повишават нивата на важни химически вещества в мозъка.

А те предпазват мозъчните клетки чрез увеличаване на ефективността на глиалните клетки в увредените от напредването на възрастта неврони и така се подпомага тяхното оздравяване.

Витамин D също осъществява полезното си за мозъка действие чрез своите противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства, които са научно установени.

Връзката между ниското съдържание на витамин D и деменцията отново е била потвърдена с публикуването на мащабно шестгодишно проучване, проведено от международен екип от учени.

Участниците в изследването, които са с тежък дефицит на витамин D, е два пъти по-вероятно да развият деменция и болест на Алцхаймер.

А за тези, които били с умерен недостиг на витамина, съществувал 53% повишен риск от развитие на всякаква форма на деменция, като вероятността се увеличава до 125% за участниците, при които се установил тежък дефицит.

Подобни резултати са били регистрирани и за болестта на Алцхаймер, при групата с умерен дефицит съществувала 69% по-голяма вероятност да развият този вид деменция. А този процент се увеличава до 122 при участници с голям недостиг на витавин D.

Авторите на проучването заключават, че резултатите потвърждават, че недоимъкът на витамина е свързан със значително повишен риск от всички форми на деменция и болест на Алцхаймер.

Резултатите показват също, че съществува праг на нивата на циркулиращия на витамин D в кръвта, под който рискът от деменция се увеличава.

Учените установили, че този праг около 50 наномола на литър кръв или около 20 нанограма на милилитър. По-високите нива са свързани с доброто здраве на мозъка.

Но въз основа на предишните изследвания, може да се направи предположение, че 20 нанограма на милилитър кръв все още е твърде ниско и потенциално опасно.

На базата на изследвания върху здрави хора, които се излагат достатъчно време на естествена слънчева светлина се установява друго.

Оптималната граница за поддържане на добро общото здравословно състояние е в диапазона между 50 и 70 нанограма на милилитър кръв или 125-175 наномола на литър кръв – далеч от прага, който се препоръчва от гореописаното шестгодишно проучване.

Излагането на слънце е идеалният начин за повишаване на нивата на витамин D. Това се постига, когато голата кожа при светъл тен придобива съвсем лек розов оттенък.

Връзката между деменцията и витамин D е потвърдена
4.5 (90.91%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 12, 2014 22:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи