Вулвит

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 23:03

Вулвит

Акценти:

  • Вулвит
  • Симптоми
  • Лечение
  • Какъв режим трябва да се спазва при острата форма на заболяването?

Свързани:

Вулвит представлява възпаление външните женски полови органи, който развива поради редица причини от локален и генерализиран характер.

Инфекцията възниква и обхваща областта на клитора, малките и големи срамни устни, предверието на влагалището, неговите жлези и девствената ципа.

Причинителите на заболяването преди всичко се явяват условно патогенни микроорганизми като ешерихия коли, стрептококи, стафилококи и дрожди.

И в по-редки случаи патогенните причинители на полово предаваните болести – гонококи, трихомони, вируси, хламидии и т.н.

Понякога възпалението на външните женски полови органи се предизвиква от причинителите на туберколоза и дифтерия.

Условия за развитие на инфекция се създават в резултат на нарушаване на целостта на кожата и на лигавицата на вулвата и понижаване на локалния имунитет.

Какви са симптомите?

Заболяването може да протича в остра и хронична форма.

При острата форма са характерни следните симптоми:

Силно подуване и зачервяване на срамните устни, по клитора е възможно да се образуват язви и ерозии, засягат се ингвиналните гънки и вътрешната част на бедрата.

• Сърбеж, парене и болезнени усещания по време на уриниране, при движение и при притискане на засегнатата област;

• Серозно-гноен или със съдържание на кръв ексудат. При инфектиране с ешерихия коли – ексудатът е с бял и воднист характер или жълто-зелен с лоша миризма.

При стафилококова инфекция – ексудатът е гъст със жълтеникав цвят, а при кандида е подобен на извара или на пресечено мляко.

При момичетата с остра форма на възпалението на вулвата се наблюдават нервна възбудимост и безсъние.

При ненавременно и неправилно лечение заболяването може да премине в хронична форма с чести обостряния.

Хроничната форма се характеризира с умерено проявено подуване, болезненост и зачервяване в отделни участъци от лигавицата на вулвата, хипертрофия на мастните жлези, сърбеж, парене и оскъден ексудат.

Понякога след зарастването характерните за заболяването ерозии и язви, гениталиите могат да се деформират, което затруднява впоследствие осъществяването на сексуални контакти.

При момичетата могат да възникнат сраствания в областта на срамните устни – адхезии.

Лечение на вулвит

При лечението на заболяването съвременната гинекология прилага комплексна терапия с локално и общо за цялото тялото въздействие.

Лечението трябва да се състои не само в ликвидирането на възпалителния процес на външните гениталии, но също и на факторите, способстващи за неговото възникване.

При острата форма на заболяването момичето трябва да спазва постелен режим. По време на лечение жените е необходимо да се въздържат от полови контакти.

Антибиотична терапия се назначава на базата на установяването на специфичния патоген и неговата чувствителност към определен клас антибиотици.

Когато възпалението на вулвата е от специфичен характер, в такъв случай е наложително прилагането на специална терапия, съответстваща на патогена.

А когато причинителят на инфекцията е кандида, основното лекарствено средство са противогъбичните препарати.

При момичетата вулвита се нарича условно патогенна микрофлора и в тази връзка антибиотиците се предписват за локално приложение.

При заболяването е необходимо локално третиране на външните полови органи, например:

• Прилагане на лосиони, хладни компреси с оловна вода или с настойка от евкалипт;

• Ежедневни бани на седалищните части с топла вода с разтворен в нея калиев перманганат или билкови екстракти от невен, лайка или биденс;

• Редовно внимателно измиване на външните полови органи с разтвори на борна киселина, калиев перманганат и с екстракт от лайка;

• Промивка с антисептични разтвори и противовъзпалителни свещички;

Вулвит
4.4 (87.22%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 23:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи