Захарта в плодовете разрушава стотици гени в мозъка с непредвидими последици за тялото

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 23:14

Захарта в плодовете разрушава стотици гени в мозъка с непредвидими последици за тялото

Акценти:

  • ДХК - ефекти
  • Подсладители - опасни
  • Вредно въздействие - фруктоза

Свързани:

Цяла съвкупност от заболявания – от диабет до сърдечно-съдови заболявания, от болестта на Алцхаймер до синдром на дефицит на вниманието /хиперактивност/, както е известно, не са свързани с измененията на гените в мозъка.

Но ново изследване на учени от Калифорнийския университет показват, че стотици такива гени могат да бъдат увредени от фруктозата, по-известна като плодова захар, и така да се обуслови развитието на подобни заболявания.

Но изследователите имат и добри новини – омега-3 мастната киселина, известна като докозахексагенова /ДХК/, може да отмени вредните изменения, които се предизвикват от плодовата захар.

Промените под действието на ДХК влияят не само на един или два гена, а действат така сякаш тласкат цялата съвкупност от гени към нормата, посочва Ся Ян, автор на изследването и доцент от катедрата по интегративна биология и физиология от Калифорнийския университет.

ДХК естествено се произвежда в мембраните на мозъчните клетки, но не в достатъчно голямо количество, за да подпомогне борбата със заболяванията.

Възможностите на мозъчните клетки и на тялото не достигат, за да произведат необходимото количество ДХК, затова и тази мастна киселина трябва да постъпва и чрез храната, посочва Фернандо Гомес-Пинили, професор по неврохирургия от Калифорнийския университет.

ДХК усилва синапсите в мозъка и подобрява способностите за обучение и възможностите на паметта. На тази киселина е богата сьомгата, и в по-малка степен другите риби, а също и орехите, лененото семе, плодове и зеленчуците.

В САЩ голяма част от фруктозата американците получават от хранителните продукти, които при производството си се подслаждат с помощта на голямо количество фруктоза в царевичен сироп, който е евтин подсладител и се произвежда от царевична скорбяла.

У нас обаче този сироп не се употребява толкова широко, колкото в САЩ, основно в сладкишите, вафлите се използва рафинирана захар. Аграрното министерство на страната на неограничените възможности в свой доклад съобщава, че през 2014-та година американците са употребили средно около 27 килограма царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Както е известно, плодова захар се съдържа и в детските храни и в плодовете, макар че фибрите в тях значително забавят усвояването на захарта от организма, и също в плодовете се съдържат и други полезни компоненти, които предпазват мозъка и тялото ни от въздействието на фруктозата.

За да определят как въздействат фруктозата и ДХК, изследователите използвали мишки, които научили как да излизат от лабиринт, а след това на случаен принцип ги разделили на 3 групи.

В следващите 6 седмици една група мишки пила вода с такова количество фруктоза, което било равнозначно на човек, който пие приблизително литър подсладени безалкохолни дневно.

На втората група давали фруктоза и хранителни продукти, богати на ДХК. От третата получавали вода без фруктоза и без ДХК.

След 6 седмици, мишките отново били сложени в лабиринт. Животните, които получавали само фруктоза намирали изходът от лабиринта 2 пъти по-дълго време, отколкото мишките, които пили само вода, което е признак на неблагоприятно влияние на фруктозата върху тяхната памет.

На мишките, на които давали фруктоза и ДХК, показали много сходни резултати с тези, които показали гризачите, пили само вода, което явно е признак на възможността на мастната киселина да ликвидира вредното въздействие на фруктозата. Другите тестове показали още по-съществени различия.

Захарта в плодовете разрушава стотици гени в мозъка с непредвидими последици за тялото
4.6 (92.67%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 23:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи