Постарайте се да си спомните кога и къде за последен път сте слушали тишината? Най-вероятно няма да можете да отговорите на този въпрос. И всичко е, защото тишината днес е рядко явление и съвсем не е достъпно за всеки.

Битът на съвременните градски жители е толкова плътно пронизан от звукови дразнители, че с течение на времето ние преставаме да ги забелязваме.

Навсякъде ни преследва различна музика, разговори на колеги, звънене на телефони, шум на автомобили, уведомления от месинджъри, врявата от телевизора. Всичко това формира зверска аудио месомелачка, ежедневно смилаща нашия мозък.

Отърваването от такова шумово преследване не е толкова просто, дори и за кратко време. На много хора им се налага коренно да променят начина си на живот или да тръгнат на поход някъде далеч в планината.

Но ако не сте готови за това можете да започнете с малкото. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се научите да цените тишината.

1. Отделете 5 минути

На повечето от нас тази задача ще им се стори лека и дори смешна. Но повярвайте – прекарвате на дори 5 минути в абсолютна тишина, без да правите нищо, може и да бъде толкова лесно.

Особено, ако това е първият ви опит. Вашият мозък само след 30 секунди ще започне да гладува и да наставлява с нещо да се захванете, но не трябва да се предавате.

След известно време съзнанието, лишено обичайните външни дразнители, обърнете внимание на себе си и пред вас ще се открие нов удивителен свят на вътрешно съзерцание.

2. Оставете телефона

И не е, за да се отървете от постоянното звънене и уведомления, макар и това също да има значение. Важно е друго – опитайте поне за кратко време да се избавите от невидимите нишки, свързващи ви с околния свят.

Толкова сме свикнали с това, че постоянно ни дърпат за тях, че сами не забелязваме как тънките нишки са се превърнали в здраво въже и дори в окови.

Постарайте се ежедневно поне за кратко време да се разделяте със своя мобилен помощник. Това ще ви подари съвсем забравеното усещане за свобода.

3. Изключете всичко

Смешно е, но там, където по различни причини няма достъп до електричество, хората живеят много по-пълноценен живот.

Вместо постоянно да играят на компютърни игри или да преглеждат непрекъснато социалните мрежи, те разговарят, разхождат се, четат, рисуват и си приготвят храната сами. Всъщност правят тези неща, които всички ние желаем да правим, но постоянно отлагаме за по-късно.

Подобно да реализирате нещо подобно в своя живот. За това съвсем не е задължително да се изключвате електричеството в жилището ви, но можете просто да се разберете за полицейски час за мобилните джаджи.

Или опитайте, например, да включите парите – който първи включи компютъра, смартфона или телевизора, той губи.

4. Купете си добри слушалки

Ако не можете напълно да контролирате заобикалящата ви звукова обстановка, и се постарайте поне да се предпазите от нея. За това няма по-добър начин от хубави слушалки и любимия ви плей-лист в плеъра.

5. Медитирайте

Нищо не може да ни научи така да ценим тишината, както медитацията. Тази практика може да бъде определена като духовна гимнастика, която, за разлика от физическата, ни дарява психическо здраве и балансирани емоции.