Замърсяването на въздуха е причина за 30% от инсултите

Мария
Написана от Мария юни 11, 2016 23:11

Замърсяването на въздуха е причина за 30% от инсултите

Акценти:

  • Политики - разработване
  • Инсулт - глобални тенденции
  • Фактори - рискови

Свързани:

Всяка година по света приблизително 15 милиона души получават инсулт. От тях 6 милиона умират и 5 милиона остават за постоянно инвалиди, превръщайки това състояние във втората водеща причина за инвалидност.

Сега, от ново проучване се установява, че замърсяването е сред основните рискови фактори за инсулт в световен мащаб.

Новото изследване показва, че около 30% от всички инсулти, случващи се по света се дължат на замърсяването на въздуха, което включва изхвърлянето на отпадни продукти в атмосферата в газообразно състояние, а също и замърсяването произхождащо от домакинствата, отбелязват изследователите.

Използвайки данни от глобалната база данни за изследвания на заболяванията, учените успели за преценят, че инсултът е свързан със 17 рискови фактори в 188 държави, като отбелязват, че за първи път се извършва детайлен анализ на риска от инсулт в световен мащаб, но също и в регионален и национален.

Изследователите провели проучването отбелязват, че и досега въздействието на изменящите се рискови фактори в посока повишаване на риска от развитие на остро нарушение на мозъчното кръвообращение беше неясно.

Въпреки това е важно да се анализира това въздействие с цел разработване на по-ефективни стратегии за превенция на инсулт.

90% от инсултите, които се регистрират по света са свързани с променящи се рискови фактори.

За да придобият по-ясна представа изследователите използвали данните за глобалните тенденции на рисковите фактори, обуславящи развитието на остро нарушение на мозъчното кръвообращение – ОНМК, за периода 1990-2013 г., за да се изчисли съотношението между разпространението на инсултите сред населението, което ще бъде избегнато, ако излагането на рисковите фактори бъде отстранено.

И било установено, че 10-те водещи рискови фактори на инсулта в световен мащаб били хипертония, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, висок индекс на телесната маса, прекаляване с приема на натрий, тютюнопушене, замърсяването на въздуха в околната среда, влошеното качество на въздуха вътре в помещенията, висока кръвна захар, и недостатъчна консумация на пълнозърнести храни.

И по-точно учените установили, че около 30% от случаите на инвалидност, дължащи се на инсулт са свързани със замърсяването на въздуха, което е особено високо в развиващите се държави, към която група попада и България, в сравнение с развитите, 33.7% и 10.2% респективно.

Също така учените установили, че до 90% от ОМНК се дължат на променливи рискови фактори. И контролът върху тях може да предотврати около 75% от случаите на заболяването.

Заключенията, направени в рамките на това проучване, са важни, тъй като са насочени главно към националните правителства и международни агенции, които въз основа на тях да разработят и приоритизират програма и политики за опазване на общественото здраве.

Поради липса на данни изследователите отбелязват, че не са могли да включат и други важни рискови фактори, които са обуславящи по отношение на риска от ОНМК, сред които са предсърдното мъждене, злоупотреба с вещества, или други заболявания.

Освен това не са могли да разработят модели на някои рискови фактори, сред които пушенето, индексът на телесната маса, или пък обуславящи генетични рискови фактори.

Въпреки че в проучването не се прави разлика между исхемичен и хеморагичен инсулт, авторите отбелязват, че в световен мащаб се разработват политики, които имат за цел да въздействат на общите рискове от инсулт.

Най-тревожният факт е, че на практика 1/3 от инсултите са в резултат на замърсяването на въздух, което е огромен проблем у нас.

Замърсяването на въздуха е причина за 30% от инсултите
4.5 (89.7%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 11, 2016 23:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи