Защита на сърцето след инфаркт – хранене, режим, лекарства

Мария
Написана от Мария септември 19, 2018 16:03

Защита на сърцето след инфаркт – хранене, режим, лекарства

Акценти:

  • Рискови фактори - исхемия
  • Студ - усещане
  • Прием - лекарства

Свързани:

Есен и зима – това е опасно време за хората с болно сърце, поради променливото време и влиянието на различни външни фактори. Това е особено актуално за тези, които вече са прекарали един сърдечен пристъп.

Макар и изследователите да не знаят точно защо по това време се повишава рискът от сърдечна смърт, те отбелязват влиянието на някои негативни фактори:

  • емоционален стрес от семейни конфликти;
  • проблеми с финансите след отпуск;
  • неправилно хранене и употреба на алкохол;

За намаляване на риска от повторен сърдечен пристъп, трябва да се контролират физическите натоварвания и емоции, да се приемат всички предписани от лекар лекарства. Необходимо е строго да се контролира здравословното състояние.

Постоянно лекарско наблюдение и прием на лекарства

Първият сърдечен пристъп – това е сигнал на пациента, че е време да обърне внимание на своето здраве и на организма като цяло. Важно е от този момент постоянно да се наблюдава терапевт или кардиолог за предотвратяване на повторни пристъпи, всеки от които може да стане фатален.

Според статистиката, около 22% и 17% мъжете на възраст 45 години и нагоре повторно се обръщат към лекар по повод болка в сърцето или се озовават в болница с признаци на инфаркт.

Важно е да направим всичко възможно за нормализиране на сърдечната функция и да не допуснем повторни пристъпи, поради промяна на начина на живот и прием на изписваните лекарства.

Грижа за сърцето в студ

В междинните сезони и през цялата зима вниманието трябва да е повишено. Промените във времето, магнитните бури, колебания в атмосферното налягане може да се наложи корекция на дозите лекарства, за да не страдат сърцето и съдовете от претоварвания.

Освен това, у дома винаги трябва да има на разположение запас от лекарства, в случай на рязко влошаване на времето. Ако през този период лекарствата свършат, са възможни проблеми със сърцето и с кръвното при задръствания и снежни виелици.

Ограничение на физическото натоварване и други рискови фактори

Ако пациентът вече е преживял един сърдечен пристъп, е важно да се знае за необходимостта от ограничаване на физическото натоварване за хора с болно сърце и емоционалните преживявания.

И ако през есента и зимата физическата активност на хората, които живеят в блокове, е минимална, за тези, които живеят в къща е доста голяма:

  • през есента се метат листа;
  • през зимата се чисти сняг, когато навали;

А това е голямо физическо и психическо напрежение, което може да предизвика исхемия на миокарда. Важно е от една страна да има достатъчно движение, за да се страда сърцето от заседналия начин на живот, и друга да не се претоварва.

Контрол на времето и на състоянието

Хората, преживели сърдечен пристъп или страдащи от сърдечни заболявания, трябва да следят какво е времето в периода на неговата рязка промяна, без особена необходимост да се излиза навън в порои.

Освен това резките промени във времето неблагоприятно влияят на общото състояние, изисква се допълнителен прием на лекарства и контрол на кръвното.

Лекарите отбелязват, че на фона на студено време се свиват кръвоносните съдове и се повиша кръвното, а това увеличава натоварването на сърцето. Когато усещаме студ, сърцето трябва да работи по-активно, за да се сгрее.

Защита на сърцето след инфаркт – хранене, режим, лекарства
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 19, 2018 16:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи