Есен и зима – това е опасно време за хората с болно сърце, поради променливото време и влиянието на различни външни фактори. Това е особено актуално за тези, които вече са прекарали един сърдечен пристъп.

Макар и изследователите да не знаят точно защо по това време се повишава рискът от сърдечна смърт, те отбелязват влиянието на някои негативни фактори:

  • емоционален стрес от семейни конфликти;
  • проблеми с финансите след отпуск;
  • неправилно хранене и употреба на алкохол;

За намаляване на риска от повторен сърдечен пристъп, трябва да се контролират физическите натоварвания и емоции, да се приемат всички предписани от лекар лекарства. Необходимо е строго да се контролира здравословното състояние.

Постоянно лекарско наблюдение и прием на лекарства

Първият сърдечен пристъп – това е сигнал на пациента, че е време да обърне внимание на своето здраве и на организма като цяло. Важно е от този момент постоянно да се наблюдава терапевт или кардиолог за предотвратяване на повторни пристъпи, всеки от които може да стане фатален.

Според статистиката, около 22% и 17% мъжете на възраст 45 години и нагоре повторно се обръщат към лекар по повод болка в сърцето или се озовават в болница с признаци на инфаркт.

Важно е да направим всичко възможно за нормализиране на сърдечната функция и да не допуснем повторни пристъпи, поради промяна на начина на живот и прием на изписваните лекарства.

Грижа за сърцето в студ

В междинните сезони и през цялата зима вниманието трябва да е повишено. Промените във времето, магнитните бури, колебания в атмосферното налягане може да се наложи корекция на дозите лекарства, за да не страдат сърцето и съдовете от претоварвания.

Освен това, у дома винаги трябва да има на разположение запас от лекарства, в случай на рязко влошаване на времето. Ако през този период лекарствата свършат, са възможни проблеми със сърцето и с кръвното при задръствания и снежни виелици.

Ограничение на физическото натоварване и други рискови фактори

Ако пациентът вече е преживял един сърдечен пристъп, е важно да се знае за необходимостта от ограничаване на физическото натоварване за хора с болно сърце и емоционалните преживявания.

И ако през есента и зимата физическата активност на хората, които живеят в блокове, е минимална, за тези, които живеят в къща е доста голяма:

  • през есента се метат листа;
  • през зимата се чисти сняг, когато навали;

А това е голямо физическо и психическо напрежение, което може да предизвика исхемия на миокарда. Важно е от една страна да има достатъчно движение, за да се страда сърцето от заседналия начин на живот, и друга да не се претоварва.

Контрол на времето и на състоянието

Хората, преживели сърдечен пристъп или страдащи от сърдечни заболявания, трябва да следят какво е времето в периода на неговата рязка промяна, без особена необходимост да се излиза навън в порои.

Освен това резките промени във времето неблагоприятно влияят на общото състояние, изисква се допълнителен прием на лекарства и контрол на кръвното.

Лекарите отбелязват, че на фона на студено време се свиват кръвоносните съдове и се повиша кръвното, а това увеличава натоварването на сърцето. Когато усещаме студ, сърцето трябва да работи по-активно, за да се сгрее.