Защо безделието вреди на психическото здраве на съвременните младежи

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2015 00:42

Защо безделието вреди на психическото здраве на съвременните младежи

Акценти:

  • Безделие - вредно
  • Средно образование - перспективи
  • Житейски навици - работа

Свързани:

В много държави по света в резултат на глобалната финансова криза младите хора имат лоши перспективи за кариерно развитие в сравнение с преходните десетилетия, тоест техните родители са имали по-добри възможности да успеят в живота от финансова гледна точка.

Болшинството от младите хора, които не работят и не учат, биха желали да работят, но нямат такава възможност. Сред тях не са малко тези, които страдат от различни психически проблеми и разстройства, което влошава тяхното положение.

Група изследователи от Института по психиатрия, психология и невронаука в Кралския колеж на Лондон, Великобритания, Университета Дюк, САЩ и Калифорнийския университет използвали данните от многогодишно изследване на близнаци, за да определят мотивацията за работа, наличието на психологически проблеми и зависимости от психоактивни вещества сред 2 хиляди 18-годишни британци, завършили задължителното средно образование. 12% не работели никъде и не учели.

В групата на неработещите и неучещите се срещали по-често млади хора с психически разстройства и такива, които злоупотребявали с алкохол или наркотици.

Но при анкета сред младите хора се установило, че те имат желание да работят и активно си търсят работа.

Около 60% от тях имали някакви психични проблеми или разстройства в детството или в пубертета. Сред тях тези които работели и/или учели били само 35%.

От неработещите и никъде неучещите млади хора 35% страдали от депресия, а 14% от генерализирано тревожно разстройство – сред работещите/ учещите този показател бил съответно 18 и 6%. Те също така гледали по-песимистично на своите перспективи.

Изследователите също установили, че на безработните млади хора не им достигали умения да решават задачи и проблеми, лидерски способности и умения да организират времето си.

Тоест всичко това, което е не по-малко важно за конкурентоспособността на пазара на труда, отколкото собствените професионални навици.

Учените смятат, че проблемите с психиката могат да вървят ръка за ръка с липсата на работа и възможности за образование по няколко причини.

На първо място, ако не можем да намерим работа, когато желаем, това предизвиква стрес у нас, което се отразява на психическото равновесие.

На второ място, работодателите обикновено предпочитат кандидати, които дават вид, че са напълно здрави. А в някои случаи отказът от работа и образование е сам по себе си свързан с ранни проявления на сериозни психически заболявания, посочва един от авторите на изследването, професор в Института по психиатрия в Кралския колеж на Лондон.

Често се смята, че младите хора, които не работят и не учат, просто не желаят да правят това. Резултатите от проучването на групата изследователи показват, че те са не по-малко мотивирани от своите връстници, но много от тях имат психологически проблеми, които им пречат ефективно да се позиционират на пазара на труда.

В критичния период на прехода от обучението в училище към устройването на работа за младите хора е много важна подкрепата на професионални психолози и психиатри.

Също така е важно младите току що завършили средно образование да усвоят трудови и житейски навици, необходими за всяка работа, добавят изследователите.

Имайки предвид данните от това проучване, у нас е добре да се преразгледа общественото мнение що се отнася до безработните млади, което гласи, че те са мързеливи и желаят да живеят на гърба на родителите. Но всъщност проблемът е далеч не толкова прозаичен и лесен за разрешаване.

Защо безделието вреди на психическото здраве на съвременните младежи
4.6 (92.86%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 6, 2015 00:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи