В съвременния свят популярността на татуировките расте с всеки изминал ден. Лекарите все по-често ги възприемат като част от съвременния стил, без да се замислят за това, че направата им може да стане причина за здравословни проблеми.

Според лекари от Медицинския център Лейгон в Ню Йорк, към татуировките следва да се отнасяме с голямо внимание, тъй като те са свързани с риск за здравето.

Подобно телесно украшение може да предизвика развитие на инфекция, затова експертите напомнят за необходимостта от съблюдаване на пълна стерилност.

Следва да се отбележи, че инфекциите възникват не само от мръсното оборудване, но също и от боите или от самия татуист.

Лекарите твърдят, че боята може да бъде заразена с Mycobacterium chelonae, а това на свой ред, повишава вероятността от появата на болезнени възпаления.

Освен това татуировките способства за развитието на вирусни и микотични инфекции. Лекарите препоръчват хората, които са си направили татуировки веднага да търсят медицинска помощ, ако забележат зачервяване, подуване или анормална секреция от кожата.

Различните алергични реакции лекарите също свързват с татуировките. Понякога алергията не възниква след първата татуировка, но може да се появи в бъдеще, ако човек продължи да украсява кожата си с рисунки.

За тревожен сигнал лекарите смятат сърбежът или зачервяването. Същевременно алергията към татуировки невинаги се поддава на лечение. За тази цел хората използват стероидни кремове и стероидни инжекции.

В някои случаи лекарите дори отстраняват цялата кожа, на която е нанесена татуировката.

Още едно негативно последствие от татуировките е наличието на самата рисунка, скриваща анормалните изменения на кожата. Например ракът на кожата може да се открие по-трудно, ако пациентът има татуировка.

Злокачественото образувание може да се скрие под ярката боя, според лекари. Хората, които имат татуировки е необходимо да обърнат внимание на това как кожата реагира на слънце.

Оказва се, че жълтата боя може да повлече след себе си негативна реакция под въздействие на слънчевите лъчи. Това се дължи на факта, че в състава на тази боя влиза кадмий. Експертите информират и за вредата от червения, черния и синия цвят.

Наличието на татуировки по тялото, според специалисти, затруднява провеждането на ядрено-магнитен резонанс. По време на процедурата при хората с татуировки могат да възникнат изгаряния, тъй като желязото в състава на боята реагира на ядрено-магнитния резонанс.

Така, в зоната на риска се намират и хората с черни татуировки по цялото тяло.

Макар и неведнъж да сме коментирали въпроса за риска от заразяване с т.нар. бавни инфекциозни заболявания каквито са хепатит В и СПИН, заслужава се още веднъж това да бъде направено, с оглед на факта, че все повече млади хора предпочитат да си правят татуировки.

Вирусът на хепатит В е изключително устойчив и дори невидимо за човешкото око количество кръв от заразен е достатъчно да проникне в кожата на здрав човек, за да възникне инфекция, която се развива незабележимо дълги години.

За щастие повечето съвременни млади хора – родените след 1.09.1991 са ваксинирани срещу хепатит В и са защитени над 90% от вируса.

А за другото опасно заболяване вече има разработено ефективно лечение, осигуряващо пълно излекуване. Но въпреки това не си струва човек да излага на такъв риск здравето, правейки си татуировка.