Защо често боледуваме по време на отпуск

Калина
Написана от Калина февруари 21, 2015 12:05

Защо често боледуваме по време на отпуск

Акценти:

  • Защо се разболяваме през ваканцията?
  • Как организмът се справя с постоянния стрес?
  • Как да избегнем боледуване по време на отпуск?

Свързани:

Актуален проблем на нашето модерно общество са честите боледувания от леки зарази като настинка и грип и при това – по време на отпуска.

Но защо цяла година сме здрави и когато дойдат тъй желаните няколко седмици отпуска, вместо да мирише на почивка и да гледаме по цял ден безкрайното слънце, не мирише на нищо, защото носът ни е запушен, а слънцето не го виждаме, защото сме се затворили и очите ни сълзят.

Повечето хора си обясняват това със случайност, закон на Мърфи или просто с иронията на живота.

Други имат свои измислени теории защо тези неща се повтарят всяка година по време на отпуск, но не е важно кой как си го обяснява, а защо се получава така и как да предотвратим тези неприятни състояния.

Затова учените решиха да проведат масово проучване по този нашумял въпрос.

Те започнаха с малка анкета, която обхваща 1800 души, но спрямо техните резултати може да се прецени дали ще бъде направено едно наистина глобално проучване.

Резултатите показват, че голяма част от анкетираните по време на почивка започват да не се чувстват добре.

Ето тук е моментът, когато дори и науката няма един отговор по въпроса, а се чуват само различни теории.

Една от тях е, че всъщност ние сме болни през цялото време, но когато сме на работното си място, гоним срокове, захванали сме се с важен проект и всякакви други неотложни задачи, мозъкът пуска сигнали към тялото, че сега не е моментът за слабости, заболявания, настинки и прочие.

И така няколко месеца, докато не дойде време за почивка, а когато то дойде, ние рухваме и просто не можем да се насладим на заслужената пауза.

Както всеки преход, и при този се изисква време, за да може организмът да се пренастрои без това да засяга здравето ни.

Все едно да си начинаещ спортист и след две тренировки да тренираш като професионалистите и да преследваш техните резултати. Може и да стане, само че ефектът върху тялото ще бъде пагубен.

Установено е, че когато от свръх заетост рязко се премине към пълна почивка, метаболизмът отслабва функциите си, имунната ни система сваля гарда и изведнъж ставаме много по-уязвими към каквито и да било заболявания.

Това е така, защото по време на работния ден в тялото ни се синтезират всякакви хормони, които драстично променят функциите на метаболизма и имунната ни система.

Някои от тези хормони забавят тялото ни, докато други пък са много мощни стимуланти.

Когато шефът е изнервен, всеки се старае да свърши работата по-бързо и качествено, а  в резултат от това, в организма навлизат огромни количества адреналин, кортизол и всякакви други хормони , произвеждани, когато сме под твърде силен стрес.

Докато тялото ни е под влиянието на тези хормони, е почти невъзможно да изпитаме умора, слабост или пък да се заразим с някакъв вирус.

Но в момента, в който избягаме от града, за да си починем няколко дни, мозъкът свиква, че не му се налага да освобождава толкова много адреналин и кортизол, а в последствие имунната система и метаболизмът разбират, че вече обръчът не е толкова затегнат и решават и те да излязат в почивка.

Благодарение на тези процеси е толкова често разпространено боледуването по време на отпуск.

За да избегнете това, специалистите препоръчват ежедневен спорт, практикуване на хобита и качествено и редовно хранене.

По този начин ще се справяте успешно със стреса и ще държите тялото си винаги в добра форма, следователно и имунитетът ви към заболявания винаги ще бъде на ниво.

Защо често боледуваме по време на отпуск
4.5 (89.57%) 46 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 21, 2015 12:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи