Защо домашният прах буквално съсипва здравето на децата

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 10:32

Защо домашният прах буквално съсипва здравето на децата

Акценти:

  • Домашен прах - фталати
  • Токсични съединения - въздействия
  • Деца - опасност

Свързани:

Според изследване, ръководено от Института по обществено здраве Милкен към университета Джордж Вашингтон, домашният прах ни излага на огромно количество токсични химикали, които се свързва с изключително сериозни здравословни проблеми. Изследователите твърдят, че децата са изложени на риск в най-голяма степен.

Децата, особено кърмачетата, са изложени на значителен риск от експозиция на потенциално токсични химикали в домашния прах, докато играят или пълзят по пода.

Екипът от учени откри цял коктейл от токсични химикали, натрупани в праха от различните козметични и почистващи продукти, които използваме ежедневно.

До заключението се стигнало, след като бил направен лабораторен анализ на пробите от домашен прах, събрани на територията на САЩ в рамките на няколко проучвания. Целта била откриването на 10-те най-токсични химикали, които се срещат най-често в домашния прах.

В първия по рода си мета-анализ изследователите установили, че най-токсичното токсично химическо вещество в домашния прах е DEHP, което принадлежи към опасните фталати, които се използват в почти всичко, като се започне от домакинските препарати за почистване, опаковките на хранителните продукти, в козметичните средства, парфюми, както и в продуктите за хигиена.

С най-висока концентрация в домашния прах се оказват фталатите – средно около 7,682 нанограма на грам домашен прах – количество, което няколко пъти повече от това на останалите химикали.

Фенолите, химическите вещества, използвани главни в почистващите препарати и други предмети от бита, са вторите в списъка с най-високите нива на концентрация в домашния прах, следвани от химикалите, забавящи горенето, с които са импрегнирани повечето повърхности в съвременните домове и силно флуорираните химикали, които се използват в незалепващите покрития на съдовете за готвене.

Това изследване е първият цялостен анализ на химикалите от потребителските продукти, които се откриват в домашния прах, казва един от авторите на проучването Ами Зота, професор по професионално здраве и околна среда в Института Милкен.

Резултатите показват, че всички ние сме изложени ежедневно на множество химикали в домашния прах, и най-вече децата, които се свързват с множество здравословни проблеми.

Потенциално токсичните химикали от продуктите, които използваме почти ежедневно в домакинството, се отделят във въздуха и се сливат с праха, който попада по мебелите и на пода във всеки дом.

След това членовете на домакинството се излагат на токсичния коктейл от прах, като го вдишват или поглъщат, същевременно някои по-малки частици се абсорбират и чрез кожата.

Бебетата и малките деца са изложени на по-голям риск, защото са в най-близък контакт с опасния коктейл, защото обират домашния прах, като си играят по прашните подове, слагат си ръцете в устатата, а също така смучат, дъвчат играчки и предмети, които могат да са покрити с фини частици домашен прах, който не се вижда с просто око.

Зота и неговият екип идентифицирали цели 45 потенциално вредни химикали в домашния прах, които се съдържат във виниловите настилки, продуктите за лична хигиена, строителните материали и обзавеждането на дома.

Някои от откритите химикали се свързват със злокачествени заболявания, проблеми с развитието, което се разкрива от множество предходни изследвания. 90% от пробите домашен прах съдържат 10 опасни химикали, сред които е и един огнеупорен химикал, за който е известно, че е канцероген, но пък се открива в мебели, бебешки продукти, както и в други предмети от бита.

Защо домашният прах буквално съсипва здравето на децата
4.5 (89.09%) 22 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 10:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи