Защо изследванията оправдаваха захарта и наклеветиха наситените мазнини

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 19:23

Защо изследванията оправдаваха захарта и наклеветиха наситените мазнини

Неотдавна бяха публикувани документи, доказващи, че представителите на захарната индустрия са влияли на резултатите от научните изследвания.

Оказва се, че препоръките за хранене, към които се придържат много от нас, могат да са неверни.

Както показват неотдавна публикувани документи, през 60те години представителите на захарната индустрия са плащали на учени, за да поставят под съмнение пагубното влияние на захарта върху сърдечната функция и са открили нов зъл демон – това са наситените мазнини.

Оказва се, че през 60-те години много резултати от изследвания и препоръки по подобряване на храненето са били съставени по такъв начин, че да бъдат от полза за тази индустрия.

Захарната индустрия прехвърля вината върху наситените мазнини

Представителите на захарната индустрия са препятствали обсъждането на въпроса за вредата от употребата на захар в продължение на няколко десетилетия.

Според тези изследвания, през 1967-ма година търговска група с название „Фонд за изследване на захарта“, известна понастоящем като Шугар Асосиейшън, подкупила 3 харвардски учени.

За публикация на обзор на изследвания за влияние на захарта и различни мазнини върху сърдечната функция те получили сума, равняваща се на 50000 долара днешни пари.

Всички упоменати изследвания са били специално подбрани от „Фонда за изследване на захарта“. В обзора, който бил публикуван в авторитетното издание “New England Medical Journal”, се твърдяло, че употребата на захар на практика не е свързана с възникването на различни сърдечни заболявания.

Цялата вина била хвърлена върху наситените мазнини.

Последствия от публикациите на обзора

От тогава хранителната промишленост неведнъж е оказвала влияние върху резултатите от научните изследвания.
В публикуваната през изминалата година в известен американски ежедневник статия се съобщава, че Кока Кола, най-големият производител в света на съдържащи захар газирани напитки, е вложила милиони долари в изследвания, целта на които била отхвърляне на връзката между употребата на такива напитки и затлъстяването.

Както потвърждава през юни световна информационна агенция потвърди, че производители на захарни изделия плащат научните трудове на учени, утвърждаващи, че децата, които ядат захарни изделия, тежат по-малко от своите връстници, които не прекаляват с тези захарни изделия.

Харвардски учени и представители на „Фонда за изследване на захарта“, които забъркаха тази каша, вече не са сред живите. Сред тях са били доктор Марк Хегстед, оглавяващ службата за продоволствие и хранене на земеделското министерство на САЩ, и доктор Фредерик Стеа, деканът на катедрата за хранене на Харвардския университет.

В отговор на обнародването на разобличаващите документи представителите на Sugar Association заявиха, че през 1967 г медицинските списания не са изисквали от изследователите да разкриват източниците на финансиране на техните научни трудове. И по-точно, “New England Medical Journal” започнал да изисква такава информация едва през 1984 г.

В опит да се оправдаят членовете на асоциацията заявили, че са наистина длъжни да осигурят на своята изследователска дейност по-голяма степен на прозрачност.

Но публикуваният през 1967 г представил гледната точка, която имала право на съществуване. Освен това, според тях употребата на захар не е единствената причина за сърдечни заболявания.

Фактът на оповестяването на упоменатите документи е много важен, защото дискусиите за вредата от захарта и наситените мазнини са актуални и до ден днешен.

Много десетилетия ни съветваха да понижим употребата на мазнини.

Това доведе до това доста от нас да преминат на обезмаслени продукти и храни с високо съдържание на захар, употребата на които, според съвременни учени, е довело до масово затлъстяване.

Защо изследванията оправдаваха захарта и наклеветиха наситените мазнини
4.6 (91.19%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 26, 2016 19:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи