Защо не е лошо да сме егоисти?

Диана
Написана от Диана март 3, 2016 14:27

Защо не е лошо да сме егоисти?

Акценти:

  • Егоизъм - разбиране
  • Алтруизъм - възможности
  • Лошо - добро

Свързани:

Егоизмът е нещо, придобило отвратителна слава в наши дни. Когато стане въпрос за някой човек, който е егоист, хората мигновено си представят човек, когото би направил всичко и би наранил всеки, без въобще да му мигне окото, за да запази себе си и сам да оцелее.

Но тази представа, точно колкото и вярна може да се окаже, е точно толкова и грешна, сама по себе си.

Защо егоизмът е разбран неправилно?

Защото всеки човек е егоист. И защото в живота, който сме принудени да живеем, всички сме егоисти, но без дори да го осъзнаваме. А тези, които го осъзнават и не се срамуват да си го признаят, най-често са гледани с лошо око от другите.

Обявени за егоисти, нищо чудно дори да бъдат „изхвърлени“ от обществото, от което са част и дори в някои случаи да бъдат обявени за негодни хора. Което е изключително грешно.

Егоизмът чисто и просто означава да се грижиш за себе си на първо място. А всички ние го правим, дори подсъзнателно, без дори да разбираме. Не съществува такова нещо като „безусловен алтруизъм“ и това трябва да се приеме, особено от хората, които твърдят, че са такива.

Защото привидно, може и да се опитват да приемат облика на такива, може и да се опитват вътрешно да се променят наистина като такива, но е в кръвта ни на чоешки същества да останем егоисти до края и това няма как да се промени, независимо колко безсмислени усилия влагаме в това да го направим.

Защото хората, които например, биха предпочели да се лишат от нещо за да направят някой друг щастлив, не биха били обявени за егоисти в никакъв случай, нали?

Но всъщност те са егоисти, защото пак правят това, което за тях е най-добре. Защото чувстват, че ако пренебрегнат някой друг за свое щастие, след това ще се чувстват зле и ще се чувстват сякаш не е трябвало да правят това нещо.

И е нормално да не искат да се чувстват така, затова не правят това, което би ги накарало да се чувстват така. Всъщност те отново гледат на първо място себе си – и знаят, че ако помогнат, ще направят добро на себе си.

Ще се отдели допамин – хормонът на щастието – в организма им, защото знаят, че са подобрили нечий живот. Така те ще подобрят своя, защото някой се е усмихнал заради тях. И точно това, както виждаме, ги прави щастливи.

И всъщност, ето как някакъв подобен прост акт на действие ни доказва именно, че егоизмът е разбран страшно неправилно.

Защо не трябва да приемаме егоизма като нещо лошо?

Защото той не може да бъде променен. Напротив, трябва да правим това, което чувстваме, че е добре за нас, защото колкото по-добре се държим със себе си, толкова по-добре и другите ще се държат с нас.

И когато ние имаме нужда от нещо да си го дадем, независимо от другите и тяхното мнение.

Защото хората сме различни и не можем да си представим как се чувства другия, дори и да ни се струва, че можем. Както и другите не могат да си представят как се чувстваме ние. Затова ако ние не правим най-доброто за себе си, кой ще го направи за нас, след като не знае дори какво е?

Ние знаем най-добре. А за да се грижим за другите и да им даваме от себе си, трябва да имаме какво да им дадем, нали? Затова нека първо си го дадем на нас, за да можем после да го раздаваме свободно.

Защо не е лошо да сме егоисти?
4.4 (88.57%) 35 глас[а]

Диана
Написана от Диана март 3, 2016 14:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи